S pribúdajúcimi chladnými dňami rastie obvykle priamo úmerne aj spotreba energie v domácnosti. Podľa informácií Štatistického úradu SR využívajú slovenské domácnosti na vykurovanie až 68% z celkového objemu spotrebovanej energie.

 

kurenie setrenie energie radiatory vetranie 2

 

Navyše sú momentálne počas odporúčaného home office či online výučby bežne v permanencii intenzívne svetlá, počítače, notebooky, taktiež viac času trávime pri sporáku - varení či pečení. Existuje však niekoľko osvedčených tipov, ako môžeme ušetriť za energiu i financie ročne i niekoľko desiatok Eur.

Naše tipy sa momentálne nezameriavajú na dlhodobé a veľké investície, ako výmena okien, zateplenie domu či inštalácia rekuperačných jednotiek, berieme zreteľ v tejto chvíli na tzv. drobné rady, ktoré sa však v dlhodobom horizonte určite vyplatia.

Kúrenie

Jednoduchý a praktický tip odporúča neprekrývať najmä v čase vykurovacej sezóny radiátory záclonami ani závesmi. Pred radiátorom by nemali byť umiestnené ani nábytky, alebo vrchná časť vykurovacieho telesa nemá byť prekrytá inými predmetmi. Za radiátory sa odporúča aplikácia termoizolačného náteru alebo špeciálnej fólie, ktoré zabraňujú úniku tepla von z interiéru a v lete zase odrážajú prebytočné teplo zvonku.

Termostatické hlavice už by mali byť samozrejmosťou pre každú domácnosť. Ich prostredníctvom si nastavíte ideálnu teplotu pre každú miestnosť zvlášť. Pocit tepla alebo chladu je individuálny, treba vždy myslieť na vlastný pocit pohody a komfortu. Avšak vo všeobecnosti sa odporúča teplota 18°C pre vstupnú chodbu alebo halu, 19 - 20°C pre spálňu, ak pravidelne pečiete a varíte, v kuchyni stačí cca 20°C, najteplejšími miestnosťami v byte sú obývačka (23 - 24°C), kde sa zdržujeme najdlhšie a kúpeľňa (24°C). Čerstvý vzduch je potrebný v akomkoľvek ročnom období. Vetrať by sa ale malo v zime krátko a intenzívne, s oknami dokorán v trvaní troch minút a minimálne 3 krát za deň.

 

kurenie setrenie energie radiatory vetranie 1

 

Tipy pre kuchyňu

Dnes už asi každý vie, že umývanie riadu ručne nie je v porovnaní s použitím umývačky riadu šetrné. Treba ale ako pri všetkom zhodnotiť počet členov domácnosti, domáce stravovanie či varenie. Osoba, ktorá býva sama a stravuje sa prevažne v práci alebo vonku, samozrejme umyje zopár svojich riadov šetrne aj ručne.

Pri pečení v rúre sa rúra nemusí vypínať presne v stanovenom čase určenom na pečenie koláča či mäsa, ale podľa dĺžky pečenia je dobré vypnúť rúru skôr a nechať pokrm dopiecť bez ďalšieho míňania energie, len tzv. "dojazdom". Pri varení, aj krátkom, vždy používajte pokrievku. Podľa výskumu je úspornejší ohrev vody v elektrickej kanvici v porovnaní s ohrevom na elektrickom sporáku, približne o polovicu. Nezabudnite aj pravidelne kontrolovať tesnenie na vašej chladničke.

 

kurenie setrenie energie radiatory vetranie 4

 

Tipy pre kúpeľňu

Sprchovanie je za určitých podmienok úspornejšie ako kúpanie, podrobnejšie sme si o tom písali v nedávnom článku. Pomocníkom je aj úsporná sprchová hlavica. Voda nemusí tiecť počas šampónovania, peelingu ani iných kozmetických procedúr. Tak isto vieme vodu ušetriť pri umývaní zubov a rúk, s jej zastavením počas mydlenia či čistenia. Prať na najvyššej teplote je nutné len v minimálnom % prípadov. Dnešné pracie prostriedky, aj tie ekologické dokážu zbaviť naše odevy baktérií i vírusov i nečistôt aj na nižších teplotách.

Pripravila: Petra Adamcová

ZDIEĽAJTE NÁS