Termostat je jednoduché zariadenie, ktoré sa stará o udržiavanie nastavenej teploty priestoru, ktorú si želáte. Zjednodušene povedané je to vlastne vypínač, ktorý v prípade potreby zvýšenia teploty priestoru zapne vykurovacie telesá (napr. elektrické vykurovacie káble, rohože, fólie, žiariče, atď.), a po dosiahnutí požadovanej teploty priestoru ich zasa vypne. Termostat má zvyčajne dva meracie senzory teploty. Jeden meria teplotu priestoru a ten druhý zasa z bezpečnostných dôvodov teplotu podlahy.

 

el kurene forhit 0

 

Jednoduchý mechanický termostat

Tento termostat v dnešnej dobe predstavuje najjednoduchšie ovládanie a nastavenie priestorovej teploty a zároveň je tento termostat aj najlacnejším riešením pre reguláciu. Najlacnejšie termostaty používajú na nastavenie teploty potenciometer (jednoduché otáčacie koliesko), ktorým si navolíte požadovanú teplotu. Tieto nemajú displej ani iné možnosti nastavenia (napr. harmonogram, hodiny, atď.). Výhodou týchto termostatov je len nízka obstarávacia cena, naopak nevýhodou žiadna možnosť kalibrácie teploty, nastavenia harmonogramu či zobrazovanie aktuálnej teploty priestoru.

 

el kurene forhit 1

 

Digitálny termostat

Tie drahšie termostaty majú displej, na ktorom sa zobrazuje aktuálna teplota priestoru, požadovaná teplota, a napríklad aj iné dôležité informácie, ako dátum, hodiny, harmonogram, pripojenie na wifi a iné. Tieto termostaty majú výhodu v tom, že sú podsvietené, takže aj pri slabších svetelných podmienkach večer alebo v noci vidíte akú teplotu máte nastavenú, a taktiež ju dokážete jednoduchšie zmeniť. Ďalšou výhodou týchto termostatov je meranie podlahovej teploty, ktorá slúži ako bezpečnostný prvok pri elektrickom podlahovom kúrení. To znamená, že aj keď by chcel termostat zapnúť vykurovacie telesá kvôli dosiahnutiu požadovanej teploty v priestore, tak podlahový senzor to nedovolí, nakoľko limit (väčšinou 34 stupňov) je prvoradý a nadriadený. Tým chráni podlahu pred prehriatím a možným poškodením podlahovej krytiny.

Tepelný podlahový senzor ale aj priestorový tepelný senzor je taktiež možné nakalibrovať. Znamená to, že v prípade nepresného merania hociktorého senzora teploty sa v programe dá prepísať táto nepresná hodnota na reálnu, napríklad podľa izbového teplomeru alebo v prípade podlahy pomocou inframerača tepla. Výhodou týchto termostatov je možnosť nastavenia harmonogramu, zobrazovanie aktuálnej aj požadovanej teploty v priestore, ukazovateľ stavu zapnutia či vypnutia kúrenia a aj zobrazovanie hodín reálneho času.

 el kurene forhit 2

Digitálny termostat s wifi pripojením

Medzi najdrahšie termostaty patria tie, ktoré majú dotykový displej, čo znamená, že ho ovládate priamo dotykom na displej a majú okrem všetkých možností nastavenia aj možnosť pripojenia do vašej internetovej siete. Tým vzniká aj komfort ovládania kúrenia na diaľku cez aplikáciu vo vašom mobile, tablete či počítači. Táto výhoda je dobrá aj v tom, že sa viete hocikedy pozrieť na stav vašej teploty v domácnosti a zmeniť ju podľa potreby. Aplikácia tiež ponúka jednoduchšie nastavenia harmonogramu.

Harmonogram alebo časové nastavenie teplôt je dôležité z hľadiska šetrenia a úspory na prevádzkových nákladoch. V praxi to znamená, že ak nie je nikto doma, nepotrebujete vykurovať váš dom či byt na komfortnú teplotu (cca 22 stupňov Celzia) ale len temperovať na približných 17-18 stupňov Celzia. Keďže každý stupeň Celzia navyše predstavuje až 5-percentné navýšenie prevádzkových nákladov, tak v konečnom dôsledku pri správnom nastavení a využívaní harmonogramu môžete ročne ušetriť až 20% nákladov. Najväčšou výhodou týchto termostatov je ľahké a prehľadné zobrazovanie všetkých potrebných informácií a komfort ovládania a kontroly cez aplikáciu v mobile alebo hlasom. Jedinou nevýhodou je vyššia obstarávacia cena a nutnosť wifi siete v prípade využitia pripojenia sa do siete.

 

el kurene forhit 3

 

Tak, ktorý termostat je vhodný pre vás?

Ak si želáte mať kúrenie pod absolútnou kontrolou a nestačí vám vedieť len stav teploty vášho domu, tak by ste mali zvoliť moderný digitálny termostat s wifi pripojením. A to nielen kvôli možnej kontrole na diaľku, ale aj kvôli všetkým moderným a zároveň veľmi užitočným nastaveniam. Ak si na termostate správne navolíte harmonogram, tak v konečnom dôsledku za päť rokov sa vám obstarávacie náklady tohto termostatu vrátia v podobe nižších mesačných účtov. Ak máte chalupu alebo priestor, ktorý nepoužívate veľmi často alebo je bez wifi pripojenia, tak vám určite postačí aj lacnejší variant v podobe digitálneho termostatu alebo najlacnejšia možnosť a to mechanický termostat.

Viac informácií: www.elektrickekurenie.sk

ZDIEĽAJTE NÁS