Zmes sušených bylín, ovocia a korenia – potpourri dokáže prevoňať a skrášliť náš domov zdravo a bez chemických prísad. V minulosti bola táto vonná zmes považovaná za nevyhnutnú súčasť bývania v luxusných francúzskych a španielskych bytových domoch. Postupne sa však obľuba potpourri rozšírila aj do ostatných európskych krajín, a s trochou šikovnosti si ju dokážeme doma pripraviť aj vlastnými rukami.

 

potpourri 4 mala

 

Prírodné materiály i dizajnové doplnky

Základnými súčasťami potpourri sú vonné byliny, kvety, okvetné lístky, listy, kusy sušeného ovocia alebo voňavé koreniny. Ako druhotné sa do zmesi môžu pridať nearomatické, ale ozdobné prírodné materiály, ktoré pozdvihnú dojem z tejto dekorácie na vyššiu úroveň.

Konkrétne to môžu byť steblá trávy, zaujímavé halúzky a konáre, kôra zo stromu, žalude, bukvice, šišky alebo aj kamienky v rôznych tvaroch a farbách. Milovníci prírody si vytvárajú potpourri výlučne z prírodných materiálov, zástancovia dizajnu do tejto voňavej dekorácie neváhajú nakombinovať aj stužky, umelé kamienky alebo iné dekoratívne predmety.

 

potpourri 3 potpourri 2

 

Ako na výrobu vlastného potpourri?

Dôležité je nazbierať si dostatok prírodného materiálu. Tento by mal byť zdravý, neporušený a bez napadnutia hmyzom alebo inými škodcami. Materiál je následne potrebné dobre vysušiť.

Do vhodnej nádoby zo skla, prútia alebo keramiky (sklená nádoba môže byť aj s vekom) sa potom podľa vkusu a intuície vrstvia jednotlivé prírodné materiály. Obsah potpourri sa môže meniť aj v závislosti od ročného obdobia. Nádoba sa umiestňuje v blízkosti kúrenia, kde prúdi vzduch a uvoľňuje jej vône.

 

potpourri 1

 

V prípade zatváracej nádoby sa do potpourri menej práši a otvoriť sa môže vždy, keď je potrebné prevoňať interiér. Ak sa vám vôňa zdá príliš jemná, byliny i lístky sa môžu pokvapkať esenciálnymi olejmi, ktoré je cítiť intenzívnejšie a vhodne zvolené oleje dokonca majú aj zdraviu prospešné účinky.

Pripravila: Petra Adamcová

ZDIEĽAJTE NÁS