Z prieskumu, ktorý nedávno zverejnila organizácia OSN vyplynulo, že vo svete sa ročne vyprodukuje až jedna miliarda tony potravinového odpadu. Konkrétne na Slovensku a v Česku vychádza na jedného člena domácnosti až 70 kilogramov odpadu z potravín.
V pražskej Galerii Atrium Žižkov práve prebieha výstava, ktorá hovorí o tom, ako môžeme prispieť k tomu, aby sa potravinami plytvalo čo najmenej. Projekt Zachraň jídlo je určený pre vnímavé a zvedavé deti a ich rodičov. V interaktívnej podobe hovorí o tom, ako do našich krajín jedlo cestuje, koľko vody je potrebnej na jeho výrobu a mnoho ďalších zaujímavých informácií, o ktorých ste možno doteraz nevedeli. Deti si formou komentovaných prehliadok môžu mnohé veci vyskúšať, "ochytať" a dopĺňať.
![]() |
![]() |
Polovicu vyhodeného jedla v EÚ produkujú domácnosti. V rámci akcie sa môžete inšpirovať, ako využiť zostávajúce tepelne upravené potraviny, na čo všetko sa dá využiť starší chlieb a pečivo, ale aj to, že kvalita zeleniny neklesá úmerne jej ovädnutými lístkami alebo do hneda sfarbenou šupkou. Kým sa deti vzdelávajú, rodičia sa môžu inšpirovať konkrétnymi receptami, ktoré sú tak isto súčasťou výstavy. Už po návrate domov si môžete zo starších banánov pripraviť chutné lievance alebo z tvrdého chleba výživnú polievku. Možno to vyzerá komplikovane, ale prax vám ukáže, že vám to nezaberie o nič viac času ako bežná príprava jedla z čerstvých surovín.
Jedna tretina vyhodených potravín sa podľa informácií, ktoré získalo České technologické centrum pripisuje verejným reštauráciám a jedálňam, konkrétne konzumentom v týchto prevádzkach. Ako bolo uvedené v odpovediach respondentov v dotazníku, jedlo na tanieri v reštauráciách nenechávajú klienti z dôvodu, že by im nechutilo, ale kvôli príliš veľkej porcii. Veľký odpad z potravín tiež vzniká priamo v reštauračných, hotelových a ostatných kuchyniach pri príprave jedál, tu sa ale do odpadu zarátavajú aj kosti, šupky od ovocia, zeleniny, odrezky a podobne. Aj na ďalšom využití tohto odpadu už výskumné tímy pracujú.
Ako sa vyjadril kurátor výstavy Fuczik, "priali by sme si, aby ste na výstavu prišli, zistili, prečo je dôležité premýšľať o surovinách, o jedle i našej planéte, a popritom si zároveň užili celý tento priestor a všetky umelecké diela s témou súvisiace". Výstava, ktorej autormi sú Vendula Chalánková a Viliam Slaminka potrvá v pražskej Galerii Atrium na Žižkove až do konca mesiaca október.
Pripravila: Petra Adamcová
Foto: zachranjidlo.cz