TVKeď sa človek vydá do obchodu, nestačí sa diviť. Ceny všetkého nestále stúpajú, je jedno, či ide o potraviny, drogériu, služby alebo energie. Aj za tie poslednú dobu platíme viac, než sa nám páči, snažíme sa ušetriť, kde sa dá. Keď k tomu dôjde na poruchu spotrebiča, je jasné, že si vyberáme ten najúspornejší. Výnimkou nie sú ani televízie.

Dnešné televízie sú moderné a „ploché“

Možno ich ešte niekto má doma, pre niekoho sú ale len spomienkou. Televízie neboli vždy ploché, ako ich poznáme dnes, boli oveľa širšie. Zadná časť televízie zaberala celkom dosť miesta, navyše mali výrazne menšiu uhlopriečku. A dnes? Televízie sú ploché, zavesíme ich na stenu, ani na ne nepotrebujeme žiadny stolík. Rozmerovo zaberajú aj dosť veľkú časť steny, na ktorej visia, my si môžeme, aj vďaka ním, vychutnať zážitok skoro ako v kine. Nespotrebúvajú ale príliš energie?

OLED, QLED a QNED – ktorá je lepšia?

Televízia všeobecne patrí medzi energeticky najnáročnejšie spotrebiče v domácnosti, náročnejšia je už len práčka, umývačka alebo chladnička. Keď sa vydáte do obchodu, stojí pred vami neľahké rozhodnutie. Zatiaľ čo predtým bolo na výber len pár modelov, ktoré sa často líšili len veľkosťou alebo uhlopriečkou, dnes je to inak, vyberať môžeme aj medzi použitými technológiami a tiež podľa náročnosti. 

  • Pokiaľ vyberáte technológiu, okrem LCD TV, o ktorej už asi počul každý, je to ešte OLED TV, QLED TV a QNED TV.
  • Záleží vám aj na spotrebe? Všeobecne platí, že čím je väčšia, tým je energeticky náročnejšia. Spotreba energie sa ale odvíja aj od ďalších parametrov, napr. už od spomínaného typu televízie, alebo tiež od spôsobu sledovania.

Ovládání

LCD TV je cenovo dostupná, ale…

Klasické CRT televízory s vypuklou obrazovkou sa časom začali nahrádzať plazmovými televízormi, ktoré sú energeticky náročné a dnes sa už nedajú kúpiť. Ich nástupcom sa stali LCD TV, ktoré sú ľahšie, ale majú problém so zobrazením čiernej farby. Spotreba je v porovnaní s plazmou nižšia, moderné televízie sú na tom ale ešte lepšie.

OLED TV má dokonalú čiernu

Na obrazovke OLED pracujú milióny samosvietiacich pixelov, ktoré sa postarajú o dokonalý obraz. Dokážu sa samy vypínať a zapínať, čoho výsledkom je plynulá odozva a ostrý obraz. Spotreba televízora je tiež ovplyvnená tým, čo sledujete, ale je úspornejšia ako LCD TV.

QLED TV ponúkne dokonalé farby z každého uhla

QLED TV vie zabrániť nežiaducemu odrazu svetla, nech už sa pozeráte z akéhokoľvek uhla, dočkáte sa úžasného obrazu. Svoj podiel na tom majú aj vysoko odolné kvantové body, ktoré tvoria špeciálnu vrstvu a vylepšujú obraz. Za QLED stojí výrobca Samsung, v porovnaní s OLED TV je spotreba veľmi podobná.

QNED TV je nová technológia

Najnovšia technológia, ktorú vo svete televízií nájdete, je QNED, ktorá v sebe kombinuje NanoCell, Quantum Dot a Mini LED.

ZDIEĽAJTE NÁS