Chata pod Rysmi vo Vysokých Tatrách je jednou z najobľúbenejších vysokohorských chát v našej krajine. Ročne ju navštívia tisícky turistov. S prevádzkou chaty a návštevami turistov súvisia aj praktické záležitosti, ktorá zvlášť v neštandardných vysokohorských podmienkach treba premyslene naplánovať a riešiť. Takouto skutočnosťou je aj prevádzkovanie tunajšej toalety.

 

vysoké tatry

 

Ikonická drevená latrína, ktorá pri chate roky stála, bola v októbri roku 2023 zničená víchricou. Tento rok bude preto nahradená novým hygienickým zariadením. Na architektonický návrh toalety bola vyhlásená súťaž. Ochranári spoločne s aktivistami, odbornou porotou a ďalšími partnermi vybrali projekt, ktorý sa do oblasti najviac hodí a najmenej zaťaží okolitú prírodu.

Áčkový typ toalety inšpirovaný chatkami Javorina

Vedľa najvyššie položenej horskej chate na Slovensku bude postavená toaleta inšpirovaná montovanými áčkovými chatkami Javorina, ktoré sú známe z ktorejkoľvek horskej oblasti Slovenska. Autorom návrhu toalety je architektonický ateliér "ô". Okrem netypického vzhľadu bude toaleta výnimočná tým, že bude kompostovateľná. O prevádzku a údržbu latríny sa bude starať Klub slovenských turistov a Slovenský horolezecký spolok.

Nenáročná prevádzka

TANAP bude súčasne vyhodnocovať efektivitu riešenia zavedenia takýchto typov toaliet v horách. Ak by sa osvedčili, v našich najmenších veľhorách sveta, ale aj v ďalších horských oblastiach a národných parkov pribudnú ďalšie. Podľa predsedu Hikemates Patrika Pajtu, sú ekologické toalety patentovaným riešením, ktoré možno nájsť na viacerých miestach v horských oblastiach v Európe.

Ich výhodou je nenáročná prevádzka a fakt, že ide o dlhodobo udržateľné riešenie, keď živé organizmy, ako napríklad dážďovky, rozkladajú tuhú časť exkrementov a redukujú jej objem. Systém je podobný ako u bežných "kompostérov". Prvá ekologická toaleta by mala pri Chate pod Rysmi stáť už v októbri 2024.

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií: TASR, Hikemates
Foto: Unsplash, Jevhenij Dubrovsky

ZDIEĽAJTE NÁS