Nový ekologický model mikrobývania na indonézskom ostrove Bali vytvára priestor pre digitálnych nomádov a umožňuje im kombináciu práce a zábavy. Pri renovácii už staršieho hotela zameraného na wellness a udržateľnosť boli využité materiály z miestnych zdrojov a hlavným stavebným materiálom sa stal bambus. Okrem bambusu sú ďalšími použitými materiálmi kávové vetvy, koža a prírodné tvrdé kamene.

 

bali hotel bambus 4

 

V hlavnej úlohe bambus

Bambus v tvare oblúka vyjadruje pocit flexibility v ére tvorivej práce. Použitie sekundárnej fasády z kože je usporiadané do dutiny so zväčšeným tvarom na vrchu, ako prirodzená reakcia na okolité prostredie, od viditeľnosti až po slnečné žiarenie. Systém zakrivených bambusových stĺpov obopína existujúcu budovu, čím vytvára priedušnú novú fasádu.

 

bali hotel bambus 1

bali hotel bambus 2

 

Miesto pre prácu i brainstorming

Pri rozsiahlej premene objektu vznikol nový dvojúrovňový spoločný priestor s dlhými drevenými lavicami na prácu a interakciu. Na hornej úrovni môžu používatelia pracovať a vychutnávať si výhľad na bazén. Úroveň terénu podporuje interakciu a vzájomné stretávanie sa, pretože okrem pracovného priestoru obsahuje aj plne vybavenú kuchyňu, kde môžu používatelia variť, oddychovať a radiť sa pri pracovných výzvach. Súkromné izby majú priestranný balkón s priamym prístupom k bazénu a spoločné priestory.

 

bali hotel bambus 3

bali hotel bambus 7 bali hotel bambus 5

  

Úcta k miestnej kultúre i prírode

Celkovo táto dostavba oslavuje veľkoleposť zvoleného materiálu a zdôrazňuje jeho trvanlivosť, tvárnosť a krásu. Je zároveň symbolom ocenenia miestnej kultúry a poskytnutím možnosti nového spôsobu fungovania a života pre digitálnych nomádov, ktorí dokážu a môžu pracovať rešpektujúc ekologické princípy z akéhokoľvek miesta na zemeguli.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Danang Seta

ZDIEĽAJTE NÁS