Vo štvrtok 5. októbra boli v bratislavskej Starej tržnici vyhlásení víťazi prestížnej architektonickej súťaže CE ZA AR 2023. Tím vydavateľstva MEDIA/ST bol prítomný priamo na odovzdávaní cien a ako mediálni partneri podujatia vám radi predstavujeme víťazné projekty.

 

ihrisko karlova ves 4

Foto: Mestský úrad Leopoldov, vítaz kategórie Občianske a priemyselné budovy, autor foto: Matej Hakár

Z 95 nominovaných diel odborná porota vybrala do užšej nominácie 21 diel, z ktorých boli ako najlepšie vyhodnotené nasledujúce projekty v jednotlivých súťažných kategóriách:

Kategória rodinné domy – NA RADE

 

cezaar narade

 

Projekt tohto rodinného domu určený pre mladú štvorčlennú rodinu stojí na malom pozemku v Starom meste Bratislavy. Na mieste pôvodne stáli dva objekty - jednopodlažný rodinný dom a murovaný záhradný domček. Po hlbšej analýze sa realizátori diela rozhodli pre novostavbu s nadväznosťou na pôvodné riešenie, ktoré zachovalo mierku a charakter pôvodnej zástavby. Cieľom bolo vytvoriť nadštandardnú užívateľskú hodnotu bývania s citlivým prístupom k prostrediu. Navrhnutá bola nová dispozičná schém na pôvodnej stope objektov, so zachovaním ich pôvodnej hmoty

  • Architekti: Samuel Zeman, Lukáš Kordík, Andrej Šabo, Štefan Polakovič
  • Iné: Ján Majerník - projektant, Juraj Stieranka - projektant
  • Foto: Tomáš Manina

Kategória bytové domy – REZIDENCIA VALČÍKOVA

 

cezaar valcikova

 

Rezidencia Valčíkova je päť podlažný bytový dom vo vilovej štvrti Holešovičky v Prahe. Pôdorys tvorí štvorec s rozmermi 12x12m s náročky odsadeným komunikačným jadrom. Vzniká tým kompaktný keramický kubus obytnej časti domu s apendixami betonových konštrukcií schodísk a terás. V dome je päť bytov, ktorých dispozícia sa špirálovite stáča okolo nosného stredného stĺpa. Pozícia obytných izieb a spální tak optimálne reaguje na okolitý svahovitý terén. Architektonické a materiálové riešenie je citáciou rôznych motívov z okolitej prvorepublikovej zástavby. Zámerom bolo, aby sa dom kontextuálne začlenil do susednej zástavby a splynul s okolím.

  • Architekti: Ilja Skoček, Rudolf Netík
  • Iné: Danica Ščepková - architektka/spolupráca, Barbora Navrátilová - krajinná architektka
  • Foto: Filip Šlapal

Kategória Občianske a priemyselné budovy – Mestský úrad v Leopoldove

 

cezaar mu

 

Mestský úrad v Leopoldove je komplexom pozostávajúcim z pôvodnej budovy premenenej na mestskú knižnicu, novostavby integrujúcej v sebe požadované funkcie a verejného priestoru medzi nimi. Mestský úrad teda nie je len jedna budova, ale je to „miesto“ v meste. V rámci vnútornej štruktúry nového objektu sú priestorovo artikulované tri hierarchicky najvýznamnejšie priestory. Sobášna sála, miesto spoločenských aktivít a interakcie predstavuje „kolektívnu skúsenosť“. Veľká zasadacia miestnosť predstavuje „demokraciu“. Kancelária primátora predstavuje „reprezentáciu moci". Jedná sa o budovy verejnej správy, ktoré sa prezentujú jasným architektonickým názorom, správajú sa dôstojne a civilne.

  • Ateliér: zerozero
  • Architekti: Irakli Eristavi, Pavol Šilla, Juraj Červený
  • Krajinný architekt: Rastislav Mochnacký
  • Iné: Martin Ratkoš - stavebná časť, Vladimír Durbák - statika, Viliam Hrubovčák - statika, Marcel Benčík - vizuálna komunikácia, LightLab - svetelný dizajn
  • Foto: Matej Hakár

Kategória fenomény architektúry – OBNOVA A DOSTAVBA AREÁLU SLOVENSKEJ NÁRODNEJ GALÉRIE, BRATISLAVA

 

cezaar sng

 

Obnova a dostavba areálu Slovenskej národnej galérie bola mimoriadne komplexnou úlohou. Súbor stavieb a priestorov pozostávajúci z barokovej architektúry, neskorej moderny architektúry 70-tych rokov od V. Dedečka a súčasnej architektúry má byť štruktúrou prepájajúcou centrum mesta s dunajským priestorom. Má ponúknuť zážitok z umenia a mnohé iné aktivity. Má inšpirovať radikálnym susedstvom rôznych autonómnych architektúr a ich jedinečnými výstavnými priestormi.

  • Ateliér: Architekti BKPŠ
  • Architekti: Martin II. Kusý, Pavol Paňák, Martin III. Kusý, Mária Michalič-Kusá, Jana Paňáková, Vladimír Dedeček - 60.-70. roky
  • Foto: Matej Hakár, Ján Kekeli

Kategória Interiér – BYT 29 A

 

cezaar byt29

 

Byt sa nachádza na hranici Starého mesta v rondokubistickej budove z 20-tych rokov od Klementa Šilingera. Konštrukčný dvojtrakt je charakteristický drevenou stropnou konštrukciou v kombinácií s železobetónovým rebierkovým stropom. Nové dispozičné riešenie pracuje s touto skutočnosťou a podriaďuje tomu usporiadanie priestorov. Pôvodne priečne delený priestor sa otvára vo všetkých smeroch, čím vznikajú dlhé priehľady. Dopomáha im aj tvarovanie stavebných otvorov v strednej nosnej stene, ktoré sú zároveň protipólom k pôvodným oknám na fasáde. Všetko ostatné je len nábytok, ktorý je nositeľom svojej funkčnej roviny.

  • Ateliér: martinskoček
  • Architekt: Martin Skoček
  • Foto: Matej Hakár

Kategória Exteriér – MESTSKÝ PARK V KARLOVEJ VSI, BRATISLAVA

 

cezaar park 1 Foto Tomas Manina

 

Cieľom návrhu bolo vytvorenie komplexného, funkčne a kompozične atraktívneho parku s dôrazom na pohybové aktivity a oddych. Pôvodný priestor sa javil ako voľná lúka, vhodná pre upustenie fantázie autorov. Pod terénom však ukrývala výrazné obmedzenia v podobe hustej siete vedení inžinierskych sietí. Úlohou bolo vymyslieť koncept, ktorý napriek týmto limitom bude spĺňať aspekty športového parku. Po analyzovaní územia sme vytvorili návrh, ktorý člení priestor na vstupnú - reprezentatívnu promenádu parku umiestnenú pod alejami okrasných čerešní, na aktívnu centrálnu plochu určenú športu, na detskú zónu a na plochu dažďovej záhrady, zachytávajúcu klimatické zrážky v území.

  • Ateliér: AWE ATELIER
  • Krajinní architekti: Eva Wernerová, Ivana Citarová, Dávid Grega
  • Iné: Tomáš Pozdech - architekt, autor skateparku a drobnej architektúry
  • Foto: Tomáš Manina, Tomáš Pozdech, Ivana Citarová
ZDIEĽAJTE NÁS