Pri príležitosti 75. výročia postavenia známeho Skleneného domu amerického architekta Philipa Johnsona, vyrástol neďaleko neho nový objekt. Tentokrát bol ako jeho hlavný stavebný materiál zvolený papier, kartón a drevené prepravky.

 

shigeru ban dom 2

 

Autorom domu z papierových trubíc je japonský architekt Shigeru Ban. Jeho štruktúra s rozmermi 4,1 metra x 4,1 metra x 4,1 metra bola vytvorená v spolupráci so študentmi z newyorskej univerzity Cooper Union. Zrubový dom bol vytvorený v kontraste s pôvodným domom, ktorý, ako naznačuje jeho názov, mal celé sklenené steny zasadené do oceľového rámu vo farbe dreveného uhlia. Tento dom postavený v roku 1949 v americkom štáte Connecticut je považovaný za jednu z najvýznamnejších budov 20. storočia.

 

shigeru ban dom

 

Posúvanie hraníc dizajnu a materiálového využitia

V areáli, kde stojí Sklenený dom, postupne vznikali ďalšie zaujímavé stavby. Vyrástli tu galérie a priestory na podujatia organizované architektmi, dizajnérmi a projektantmi. Počas nasledujúcich rokov sa pozemok naplnil štruktúrami, ktoré neustále posúvajú hranice v dizajne a materiáloch.

Papierový dom pokračuje v tomto trende experimentovania a inovácií, a obracia architektovu tvorivú energiu smerom k riešeniu naliehavých sociálnych problémov pomocou recyklovateľných a ľahko dostupných materiálov. Konštrukcia Papierového domu bola postavená zo stien vyrobených zo 156 papierových trubíc, ktoré sú umiestnené v ráme z preglejky tvorenej 39 prepravkami na mlieko. Všetky komponenty budovy boli upravené v Cooper Union Univerzite v Manhattane predtým, ako boli prepravené na miesto určenia. Zostavenie domu trvalo 15 hodín a pracovalo na ňom 17 študentov a zamestnancov architektonickej kancelárie Shigeru Ban.

 

shigeru ban dom 3

 

Dom ako útočisko a záchrana v kritických situáciách

Model papierového domu vznikol pôvodne ako záchranné bývanie po veľkom zemetrasení Hanshin v roku 1995 v japonskom Kobe. Ďalšie takéto domy boli postavené po minuloročnom zemetrasení v Mroku, Turecku a Sýrii. Model bol tiež použitý ako dočasné útočisko pre obyvateľov Ukrajiny, ktorí odišli pred ruskou inváziou do Európy.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Michael Biondo

ZDIEĽAJTE NÁS