Ľahké zeleninové a zelené jedlá patria k letným mesiacom viac ako inokedy. Sú prospešné pre naše zdravie, vitalitu i imunitu. Okrem toho, recepty, ktoré vám prinášame sú chutné, jednoduché, vytvoríte ich za pár minút, a bonusom každého z nich je použitie maximálne piatich - šiestich surovín a niekoľkých bylín a korenín.

 

zelene recepty uvodna foto

 

Svieži zelený humus

Cícerový humus pozná asi každý z nás. Pred niekoľkými rokmi sa dostalo toto pôvodne arabské jedlo aj do našich kuchýň a stretlo sa s takým úspechom, že si ho dnes už bežne pripravujeme v priebehu celého roka. Výnimočnosťou tohto humusu je práve jeho zeleno - bylinkový nádych, ktorý ozvláštni tradičnú cícerovú chuť, ale jednotlivé ingrediencie sú vo vzájomnej symbióze.

Potrebovať budete jeden a pol šálky uvareného cícera, dve zelené jarné nakrájané cibuľky, dve šálky listov baby špenátu, polovicu šálky zelených nakrájaných stoniek koriandra a na dochutenie pastu tahini, olivový olej, soľ a rascu. Všetko vložte do mixéra a vytvorte hladkú zmes. Hotové jedlo môžete servírovať do desiatich minút od prvotnej prípravy. Chuťovo korešponduje s opekaným toustovým chlebom, celozrnnými chlebíkmi, kukuričnými tacos alebo s menej zdravým bielym pečivom.

 

zelene recepty hummus 2

 

Pečené zelené fazuľové lusky s orieškami

Fazuľové lusky majú špecifickú chuť a vôňu a nie každý je s ňou stotožnený. Zvlášť ak sa pripravujú na pare alebo ako dusená zelenina. Vyskúšajte však čerstvé zelené lusky zapiecť v rúre a budete prekvapený ich jemnou karamelizovanou chuťou a šťavnatosťou.

Príprava je, ako sme spomínali, veľmi jednoduchá. Orezané fazuľky bez končekov rozložte na plech, pokvapkajte olivovým olejom, posoľte a posypte sušeným cesnakom. Pri teplote 220°C pečte približne 13 - 15 minút. Následne pokvapkajte citrónovou alebo limetkovou šťavou a posypte upraženými orieškami. Oriešky môžete vybrať podľa vlastných preferencií, výborné sú mandle, pekanové, píniové, vlašské alebo kešu oriešky.

 

zelene recepty opekana fazula

 

Avokádové smoothie

Pri vyslovení názvu avokádové smoothie si možno predstavíte slané smoothie pyré. V tomto prípade ale ide o nápoj s tropickou a jemne sladkou chuťou, s ľahkou a krémovou textúrou, bez prídavku mlieka či jogurtu. Základnými surovinami sú dozreté avokádo, banán, zelené jablko a zmrazené kúsky ananásu. Zo zeleniny, ktorá dodá drinku zelený vzhľad môžete zvoliť špenát, ľadový alebo hlávkový šalát. Pridajte trochu vody a vegánska zdravá pochúťka z čisto rastlinných surovín je hotová.

Hráškový krém

Každý z nás má určite v mrazničke zásobu sladkého hrášku. Práve zelený hrášok má sám o sebe výbornú chuť, takže veľa iných surovín na prípravu hráškových špecialít nepotrebujeme. Na túto polievku budeme okrem spomínaného hrášku potrebovať cibuľu a cesnak, ktoré dotvoria jemnú pikantnosť krému spolu so zeleninovým vývarom a kvapkou kokosového mlieka. Cibuľku a cesnak speníme na oleji, krátko opražíme, pridáme hrášok, soľ a zalejeme zeleninovým vývarom. Po privedení k varu zmes rozmixujeme a pre krémovú textúru pridáme kvapku kokosového mlieka. Servírujeme s čerstvou petržlenovou vňaťou a kôprom, alebo s mätou a bazalkou.

 

zelene recepty hraskova polievka

 

Uhorkové rolky s krevetovou plnkou

Uhorky u nás dostupné v každom období nie sú len vhodnou prílohou do šalátov, ale môžu byť aj v hlavnej úlohe niektorých jedál. Nakrájajte na jemno plátky z celej dĺžky uhorky. Do troch štvrtín každého plátku uhorky naneste krém. Ten pripravíme z na masle ugrilovaných vyčistených kreviet zmixovaných s avokádom, pestom a ricotou. Zmes je dobré dosoliť, okoreniť a pridať sušený alebo čerstvý cesnak. Naplnený plátok uhorky zvinieme do kolieska a dozdobíme.

 

zelene recepty uhorkove rolky

 

Špenátové cestoviny

Niekedy potrebujeme pripraviť jedlo hlavne rýchlo. Tento recept je nielen rýchly, ale aj chutný a zdravý. Na oleji udusíme pórik, roztlačený cesnak a rozmrazený a vody zbavený nasekaný špenát. Asi po troch minútach zmes vložte do mixéru, pridajte 4 lyžice jogurtu, lyžicu oleja a štvrť šálky strúhaného parmezánu. Spolu vymixujte a servírujte ako omáčku na horúce cestoviny. Poriadne premiešajte a znovu posypte parmezánom a opraženými kešu orieškami. Jedlo sa podáva sa teplé.

Pripravila: Petra Adamcová

ZDIEĽAJTE NÁS