Surová alebo raw strava sa stáva v posledných rokoch vyhľadávaným trendom stravovania. Nutriční poradcovia a lekári zdvíhajú varovný prst, v prípade ak je surová strava nedostatočne vyvážená. Opatrní treba byť aj preto, že tento typ stravovania môže ochladzovať telo.
Teraz však prichádzajú teplé letné mesiace, a to je ideálne obdobie na odľahčenie našej klasickej kuchyne s množstvom pečených, vyprážaných či varených jedál. Či už len na pár dní alebo na obdobie pár týždňov môže byť konzumácia surovej stravy nášmu zdraviu a organizmu prospešná.
Výhodou živej raw stravy je, že dokáže očistiť organizmus, zregenerovať ho a pri správnej voľbe jednotlivých jej súčastí aj pomôcť s niektorými zdravotnými problémami. Cieľom raw stravy nie je chudnutie, ale prechod na surovú stravu môže spôsobiť zníženie hmotnosti.
Vo všeobecnosti je surová strava tepelne neopracovaná strava, z dôvodu, že pri tepelnom opracovaní potravín strava stráca svoje výživové hodnoty, niektoré vitamíny a minerály. Tak isto by nemali byť tieto potraviny pasterizované, rafinované a pokiaľ je to možné, nemali by byť pestované za pomoci chemických prípravkov.
Samotné potraviny je možné pri príprave raw stravy krájať, mixovať, odšťavovať, dehydratovať, máčať, klíčiť i drviť v smoothie prístroji. Okrem zeleniny, ovocia, orechov a semien konzumenti raw stravy sa nevyhýbajú ani surovým rybám, mliečnym výrobkom, vajciam a napríklad sušenému mäsu.
Aké konkrétne skupiny potravín sú pri raw strave vhodné:
- surové ovocie a surová zelenina
- sušené ovocie a zelenina
- čerstvo vyrobené ovocné a zeleninové šťavy
- namočené a naklíčené fazule, iné strukoviny a zrná
- klíčky zelenín, byliniek a obilnín
- surové orechy a semiačka
- surové orechové maslá, napríklad arašidové maslo a mandľové maslo
- orechové mlieka vrátane mandľového mlieka
- kokosové mlieko
- za studena lisovaný olivový olej alebo kokosový olej
- nutričné kvasnice
- morské riasy
- výnimkou pri fermentovaných potravinách je kyslá kapusta
- iné organické, prírodné alebo nespracované potraviny
Pripravila: Petra Adamcová