Pečené mäsko, zelenina, nadýchané koláče či pizza. Jednoducho, rýchlo a často aj zdravo pripravené jedlá v našej domácej rúre patria medzi obľúbené a vyberané pochúťky. Pri každom pečení sa však môže stať, že do vnútra rúry pretečie cesto z koláča, kvapne šťava z mäsa alebo olej zo zeleniny.
Pre zdravé pečenie a dokonalú chuť jedla by sme sa mali postarať o to, aby bola rúra vždy pred pečením čistá, bez zhorených častí a popola. Povedzme si ale na rovinu, že čistenie rúry medzi príliš obľúbené činnosti gazdiniek nepatrí. My vám ale prinášame zopár jednoduchých a aj ekologických tipov, ako tento spotrebič ľahko a účinne vyčistiť.
Ako často čistiť rúru?
Najskôr informácia o tom, ako často by sme rúru mali čistiť. Výrobcovia a servisní pracovníci plynových aj elektrických rúr odporúčajú čistiť ich hĺbkovo minimálne raz za tri – šesť mesiacov, v prípade potreby aj častejšie.
Najjednoduchší spôsob je samočistiaci režim rúry, ktorý už má každý moderný spotrebič. Ide o úspornú funkciu, počas ktorej sa rúra zohreje na extrémne vysokú teplotu, všetky zostatky potravín, nečistôt i mastnota sa spália a zanechajú po sebe popolček. Ten sa následne po vychladnutí jednoducho vytrie vlhkou handričkou. Výhodou tejto funkcie je možnosť vyčistiť rúru bez chémie alebo iných čistiacich prostriedkov. Nevýhodou je uvoľnenie veľkého množstva tepla, čo nie je vždy vhodné a čistenie touto formou prirodzene spôsobuje zápach.
Prostriedky na čistenie
V obchodnej sieti sú prostriedky určené na čistenie rúr, odstraňovanie tuku a iných nečistôt. Tieto sa aplikujú podľa návodu do interiéru rúry a nechajú sa pôsobiť. Špina a nečistoty sa potom dajú jednoduchšie odstrániť zotretím.
Ak sa ale chcete vyhnúť použitiu komerčných prostriedkov s obsahom chémie, môžete si pripraviť účinný domáci prostriedok. Zo sódy bikarbóny a vody vytvoríte pastu, ktorou potriete vnútro spotrebiča. Po minimálne 20 minútach pôsobenia môžete pastu utrieť a zostatky spálenín jednoducho handričkou vyčistiť. Ak potrebujete silnejší prostriedok, pridajte do pasty trochu octu.
Kovové priehrady nechajte odmočiť minimálne dve hodiny v horúcej vode a následne umyte v umývačke alebo ručne s pomocou kefy. Pridať do vody môžete čistiaci prostriedok alebo už spomínanú sódu bikarbónu s vodou. Na otočné ovládače rúry sa osvedčili vlhké obrúsky alebo klasická namočená handrová utierka. Neodporúča sa striekať vodu alebo čistiaci prostriedok priamo na tlačidlá či gombíky, aby nezatiekli popod ne. Sklenené dvierka umývame bez abrazívnych prostriedkov, aby nedošlo k poškrabaniu a poškodeniu skla. Mydlová alebo octová voda poslúži rovnako dobre.
Pripravila: Petra Adamcová