Súťaž Holcim Awards je jednou z najprestížnejších medzinárodných súťaží v oblasti architektúry a urbanizmu. Jej prvý ročník bol spustený v roku 2004 rovnomennou nadáciou pre trvalo udržateľnú výstavbu, s cieľom identifikovať a osláviť najlepšie príklady projektov, premyslenej, šetrnej a ohľaduplnej architektúry. Všetky stavebné realizácie, ktoré boli zaradené a vyhodnotené v súťaži, kombinujú udržateľný dizajn a výstavbu s architektonickou dokonalosťou a holistickým prístupom.

 

holcim mexiko 3 web

 

Počas svojho trvania preskúmala odborná porota stavby, projekty a realizácie v rušných centrách miest, v krajinách s bohatým kultúrnym dedičstvom, navštevované a preferované turistické destinácie, ale i pokojné a odľahlé oblasti sveta, ktoré môžu byť vďaka svojej filozofii príkladom citlivej a estetickej výstavby zasadenej do daného prostredia.

Jednotlivé projekty sa hodnotia v trojročných cykloch nezávislou a odbornou porotou. Pre rok 2023 boli nadáciou pre udržateľnú výstavbu oznámení nasledovní víťazi medzinárodných cien Holcim Awards, so zdôraznením šírky rôznorodých a inovatívnych prístupov k transformácii zastavaného prostredia v reálnom svete.

Celý článok si môžete prečítať v tlačenom vydaní magazínu Ekobývanie/bydlení Jar 2024.

ZDIEĽAJTE NÁS