Dokonalé a pravidelne zostrihávané trávniky našich záhrad patrili od dávna k starostlivo udržiavanému domu. Trendy biodiverzity a podpory ochrany životného prostredia však nabádajú majiteľov domov i mestské a obecné samosprávy k inému postoju.

 

lúka priroda zilina kvety divocina rastliny 2 mala

 

Ide vo všeobecnosti o odporúčania nekosiť trávniky príliš nízko a často. Za ideálne sa považuje nechať celý trávnik alebo časť trávnika vo forme divo rastúcej lúky. Je samozrejmé, že nechať zarásť celý pozemok vysokou trávou s kvetmi by nebolo rozumné a nepotešili by sa ani naši susedia. Vymedziť však časť priestoru na oázu lúčneho porastu je potešením pre faunu i nás samých.

Prirodzené lúčne kvety hýria farbami a kvitnú počas mnohých mesiacov v roku. Na tradičnej lúke sa môže vyskytovať až 100 rôznych druhov kvitnúcich rastlín. Pre svoju oblasť lúčneho porastu si podľa konkrétneho typu pôdy môžete vybrať zodpovedajúci mix semien. Obľúbené sú vlčie maky, margarétky, sedmokrásky, neväzda, ďatelina a mnohé iné.

Užitočný hmyz a motýle si tak nájdu vo vašej záhradke svoje obľúbené zákutia. Priestor sa stane taktiež zdrojom potravy pre mnohé drobné živočíchy. Pôvodné porasty s lúčnymi kvetmi sú rozmanité, stabilné a odolávajú ľahšie vplyvom počasia, udržiavajú v sebe vlahu a vlhkosť a znižujú odparovanie vody.

 

lúka priroda zilina kvety divocina rastliny 1

 

Ako jednoducho zmeniť časť existujúceho trávnika na divokú lúku?

Je to možné presadením už existujúcich vyrastených rastlín do konkrétneho prostredia. Je to najrýchlejší spôsob, ale aj cenovo náročnejší. Neodporúčajú sa však presádzať rastliny z prírody, ale zakúpené v obchodnej sieti a ideálnym obdobím na sadenie je skorá jar, keď tráva ešte nerastie husto. Trochu pomalším spôsobom, ale z dlhodobého hľadiska najúčinnejším, je siatie semien do existujúceho trávnika. A poslednou možnosťou je nechať trávnik tak ako je, len ho prestať kosiť. Toto funguje najmä v oblasti, blízko ktorej sa nachádza lúka s divokými kvetmi, kde sa sama príroda postará o vznik divokej lúky.  

Príkladom ostatným slovenským mestám v oblasti zachovávania a udržiavania biodiverzity ide aj mesto Žilina. Primátor Peter Fiabáne informoval o tom, že v tomto roku bude v meste oficiálne prvý realizovaný projekt nekosenej a lúčnymi kvetmi posiatej lúky na Obežnej ulici na sídlisku Vlčince. Lúka s rozlohou viac ako 3 tisíc metrov štvorcových bude na 42 menších plochách s rozmermi 2 x 2 metre odburinená a vysadená lúčnymi kvetmi.

Pripravila: Petra Adamcová

ZDIEĽAJTE NÁS