Nároky na tepelné štandardy a nízke tepelné straty budov neustále stúpajú a nielen to. V poslednom období sme totiž svedkami prudkého nárastu cien energií. To samozrejme núti výrobcov spotrebičov na pevné palivo napredovať vo vývoji svojich výrobkov a na trh ponúknuť pece, ktoré by spĺňali požadované kritériá na účinnosť spaľovania, nízku spotrebu paliva, ale hlavne nízky, rovnomerný a dlhodobý menovitý výkon.

 

tulikivi 1 uvod

 

Spoločnosť Tulikivi, ktorá je producentom mastencových pecí, má v tomto smere výhodu. Pracujú totiž s mastencom, ktorý má vysokú tepelnú vodivosť a teda aj masívna akumulačná pec sa dokáže zohriať už v priebehu dvoch až troch hodín kúrenia. Následne po nahriatí tepelná kapacita a hustota materiálu dávajú možnosť vyžarovať akumulované teplo ešte dlhé hodiny po dohorení. Posledný vývoj firmy Tulikivi bol zameraný hlavne na úpravu vnútornej konštrukcie tak, aby sa menovitý výkon pece dal zredukovať pod 1,5 kW a tak, aby bolo možné pec postaviť aj do pasívnej stavby bez rizika prehriatia pri jej používaní. Tepelnú pohodu zabezpečuje hlavne unikátna akumulačná schopnosť pecí Tulikivi, ktorá sa štandardne pohybuje na úrovni 24 hodín.

 

tulikivi 2

 

Účinnosť spaľovania, efektivita využitia vyprodukovaného tepla a vplyv na životné prostredie

V peciach Tulikivi je použitý systém protichodného prúdenia spalín, ktorý využíva väčšinu vyprodukovaného tepla a akumuluje ho v masívnej vnútornej konštrukcii z mastenca. Vďaka vlastnostiam mastenca a unikátnej konštrukcii dokážu tieto pece vyžarovať akumulované teplo viac ako 24 hodín po dohorení.

Dosiahnutie vysokých teplôt počas spaľovania má vplyv nielen na čistotu horenia, vysokú efektivitu, ale aj na efektívne ohriatie mastencového jadra pece, ktoré potom dlhodobo zásobuje vonkajší plášť pece teplom. Väčšina vytvoreného tepla sa tak rovnomerne odovzdá do miestnosti vo forme príjemného sálavého tepla.

Čistota horenia a s tým spojená tvorba emisií je tak vysoká, že pece Tulikivi spĺňajú aj tie najprísnejšie európske normy na tvorbu CO2 a prašnosti.

 

tulikivi 9 tulikivi 8 v

 

Zdraviu prospešné sálavé vykurovanie

Sálavý spôsob vykurovania obytný priestor ohrieva pomocou infračervených lúčov s vlnovou dĺžkou rovnakou, ako majú napríklad slnečné lúče. Princípom je nahriatie spotrebiča, ktorý cez svoj povrch vyžaruje sálavé teplo.

Sálavé lúče ohrievajú primárne miestnosť, vzduch je zohriaty až sekundárne od teplých stien, predmetov a ľudí. Rozdiel medzi teplotou vzduchu pri podlahe a pod stropom je minimálny, iba 2 - 3°C. Pri sálavom spôsobe vykurovania sa nevytvárajú tepelné zóny, teplo sa šíri rovnomerne a nedochádza ani k cirkulácii prachu. Aj pri nižšej teplote vzduchu sa tak cítime príjemnejšie a vnímame, ako sa nám teplo doslova zarýva pod kožu a uvoľňuje nás.

 

tulikivi 7

 

Takýto spôsob kúrenia je vhodný pre stabilne obývané priestory a novostavby, pretože výkon pri sálavom kúrení je výrazne nižší ako pri teplovzdušnom kúrení. Z toho dôvodu sa miestnosť a stavba neprehrievajú. Sálavé vykurovanie je ideálne pre domácnosti obývané alergikmi a astmatikmi.

 

tulikivi 3

 

Drevo ako Ekologický zdroj tepla

Pravda je taká, že ak vlastníte kvalitné vykurovacie teleso, napríklad mastencové pece Tulikivi, hodnota CO2 nie je o nič vyššia, než by sa vyprodukovala pri rozklade dreva priamo v prírode. Výrobcovia moderných pecí na drevo si dnes skutočne dajú záležať na ochrane životného prostredia. Spotreba dreva v peciach Tulikivi je veľmi nízka. Výpočet je veľmi jednoduchý: V 1500 kilogramov vážiacej peci je potrebné spáliť 15 kilogramov dreva na jej plný výkon. To znamená, že pri dennom používaní za vykurovaciu sezónu zhoria v peci približne 3 – 4 metre kubické paliva.

Viac informácií: www.tulikivi.sk

ZDIEĽAJTE NÁS