Na dlho nevyužívanom pozemku v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves bol vybudovaný nový multifunkčný park. Priestor s rozlohou viac ako 4 tisíc metrov štvorcových poskytuje viacero možností na športovanie, relax, stretávanie sa s priateľmi a oddych.

 

ihrisko karlova ves 1

 

Projekt vznikol vďaka spolupráci bratislavskej mestskej časti Karlova Ves s Metropolitným inštitútom Bratislavy. Na mieste nového parku bola pôvodne prázdna plocha. Veľkou výzvou bolo naprojektovať do parku čo najviac zelene. Okrem iných drevín a rastlín park skrášľuje aj 37 stromov sakúr, ktoré venovalo mestu Japonské veľvyslanectvo. Súčasťou parku je aj dažďová záhrada zachytávajúca zrážky, ktoré oproti minulým časom odtekali priamo do kanalizácie.

 

ihrisko karlova ves 4 ihrisko karlova ves 3

 

Park je rozdelený na 3 zóny. Športová zóna ponúka využitie bežeckej dráhy, skatepark, parkurové preliezky, exteriérové fitnes i pingpongový stôl. Pre najmenšie deti je vybudovaná zóna s ihriskom a bezpečnými hracími prvkami. Deti tu nájdu šmykľavku, hrací tunel, minifutbal aj sedacie valce. V relaxačnej zóne sa nachádza tribúna, lavičky a oddychové zákutia. Samozrejmosťou je občianska vybavenosť a kamerový systém monitorujúci bezpečnosť v priestore.

 

ihrisko karlova ves 2

 

„Park sme sa snažili vytvoriť tak, aby si tu našli všetky generácie niečo pre seba,“ približuje myšlienku projektu primátor Bratislavy Matúš Vallo. „Som veľmi rád, že sa nám podarilo vytvoriť priestor s rôznorodými možnosťami na šport aj oddych. Pre niektorých bude najväčším lákadlom skatepark, pre niektorých budú možno v sezóne lákadlom sakury – dar od Japonskej ambasády a možnosť len tak si tu v kľude posedieť. Je dôležité, že sa tu môžu bezpečne pohybovať deti, aj seniori – takéto miesta Bratislava potrebuje.”

 

ihrisko karlova ves 5 ihrisko karlova ves 6 ihrisko karlova ves 7

 

Obnova parku sa začala robiť v máji 2021 a celkové náklady z rozpočtu mesta na výstavbu celého parku boli 470-tisíc Eur. Rekonštrukcia parku je súčasťou programu obnovy verejných priestorov Živé miesta, ktorého cieľom je modernizácia a skvalitňovanie dlhodobo zanedbaných verejných priestorov v Bratislave.  Z tohto programu je aktuálne ukončených, rozpracovaných alebo navrhovaných vyše 40 projektov, ktoré majú dokopy 243 563 metrov štvorcových a pokrývajú väčšinu mestských častí.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Metropolitný inštitút Bratislava

ZDIEĽAJTE NÁS