Podľa štatistických výskumov trávime počas nášho života v interiéroch až 85 - 90% času. Pobyt na čerstvom vzduchu nám nič nenahradí, avšak snaha o to, prinášať a budovať zdravšie a komfortnejšie vnútorné prostredie je čoraz naliehavejšou výzvou pre všetkých architektov i dizajnérov.

 

zelene budovy singapur 2 maly uvod

 

K faktorom, ktoré tieto skutočnosti ovplyvňujú, patrí najmä kvalita vzduchu vo vnútornom prostredí, osvetlenie priestorov, biofilné vlastnosti interiéru, integrácia prírodných materiálov, netoxických produktov, ale aj celková udržateľnosť budov, ich úspornosť a vhodné zakomponovanie do existujúceho prostredia.

Parkroyal Collection Pickering, Singapur

Budova je inšpirovaná tropickým prostredím Singapuru. Vzhľad budovy imituje rozsiahle lány ryžových polí s početnými záhradami nachádzajúcimi sa pozdĺž fasády budovy. Tieto poskytujú prostrediu prírodnú zeleň, nielen do exteriérových verejných priestorov, ale aj do balkónov apartmánov a izieb. Pomáhajú ochladzovať a zvlhčovať vzduch.

 

zelene budovy singapur 1

 

Stavba má vo svojej architektúre aj pôsobivé miesta na relax v podobe jaskýň, vodopádov a roklín. Bohaté zrážky, ktoré sú pre Singapur príznačné, sú zachytávané prostredníctvom špeciálneho systému a využívané na zavlažovanie bohatej botanickej záhrady.

The Edge, Amsterdam, Holandsko

Pri projektovaní orientácie a tvaru tejto budovy zohrali hlavnú úlohu počítačové simulácie. Výsledkom je budova, do ktorej preniká maximum denného svetla. V celom priestore sú nainštalované svetelné LED diódy, ktoré sú napájané digitálnym stropom, pripojeným k senzorom predvídajúcim potrebu svetla. Opláštenie budovy je zo solárnych panelov.

 

zelene budovy amsterdam

 

Teploty v interiéri sú podľa potreby ľudí a zdravých štandardov regulované čerpaním teplej a chladnej vody z rôznych úrovní v kolektore podzemnej vody. Budova má závideniahodné skóre udržateľnosti 98,3%, ktoré udeľuje britská ratingová agentúra BREEAM, čím sa stala momentálne najudržateľnejšou administratívnou budovou na svete.

Shangai Tower – Šangaj, Čína

Druhá najvyššia budova na svete s výškou 632 metrov – Shanghai Tower, je architektonickým zázrakom a zároveň zázrakom udržateľnosti. Priehľadný plášť okolo budovy vytvára nárazník zachyteného vzduchu, ktorý slúži ako prirodzené vetranie, čím sa znižujú náklady na energiu.

 

zelene budovy shanghai tower interior

 

270 veterných turbín zabudovaných do fasády zase napájajú vonkajšie svetlá. Systémy na sledovanie kvality ovzdušia a iných parametrov v celej budove sú riadené a monitorované inteligentným digitálnym systémom. Veža má platinový certifikát LEED.

Pixel Building, Melbourne, Austrália

Hovorí sa o nej ako o farebnej kráske so zeleným srdcom. Bola prvou administratívnou budovou s nulovými emisiami uhlíka a vlastnou výrobou energie. Objekt pozostáva zo strechy obloženej pevnými aj mobilnými farebnými fotovoltaickými panelmi, ktoré poskytujú tieň a maximalizujú denné svetlo.

 

zelene budovy pixel melbourne 3

 

Medzi ďalšie energeticky úsporné prvky patria vertikálne veterné turbíny, podpery, ktoré pomáhajú spracovávať odpadovú vodu a strecha, ktorá zachytáva dažďovú vodu na ďalšie využitie.

Bahrajn, World Trade Center

Futuristické veže bahrajnského komplexu Svetového obchodného centra, s výškou 240 metrov sú naprojektované a postavené tak, aby im ich optimálna poloha umožnila využívať silu vetra na poháňanie troch veľkých turbín. Turbíny vyprodukujú 1,1 – 1,3 GWh ročne, čím pokryjú spotrebu elektrickej energie pre viac ako 300 domov, 250 administratívnych budov, 15 priemyselných fabrík.

 

zelene budovy bahrajn unsplash

 

Nainštalované sú na tzv. nebeských mostoch a prepájajú obidve veže v tvare tradičných arabských plachetníc. Veže zároveň pomáhajú lievikovitým systémom vetrať turbíny. Na základni veže sa nachádzajú bazény, ktoré prispievajú k zvlhčovaniu a ochladzovaniu okolitého vzduchu.

Vancouver, Convention Centre West, Kanada

Ústrednou výzvou pri koncipovaní architektonického návrhu tejto budovy bolo vytvorenie a integrácia mestskej sféry, pobrežia a morského biotopu. Dizajnový prístup vytvára komunitný zážitok, ktorý je súčasne budovou, mestskou aglomeráciou a ekosystémom. Obytná strecha vancouverského kongresového centra je domovom pre 400 tisíc druhov rastlín a drevín. Inštalované na nej sú štyri veľké úle európskych medonosných včiel, ktorých tu žije 240 tisíc.

 

zelene budovy vancouver

 

Šikmý tvar strechy je riešením regulovaného odtoku vody i distribúcie semien rastlín a tráv, ktoré sú tu zasadené. V základoch budovy je vytvorený umelý útes podporujúci morský ekosystém a život pôvodných krabov, lososov, morských hviezdíc a mäkkýšov.

Pripravila: Petra Adamcová

ZDIEĽAJTE NÁS