Domčeky postavené bez pevných základov, ktoré sa dali v prípade potreby rozobrať a preniesť na iné miesto. Vyrobené boli z materiálov, ktoré miestni obyvatelia dokázali získať z všade dostupných prírodných zdrojov.

 

santana 3

 

Reč je o tradičných vidieckych domčekoch na portugalskom ostrove Madeira, z ktorých niektoré stoja dodnes a sú nielen významnou turistickou atrakciou, ale aj príkladom úsporného a trvalo udržateľného bývania.

Prírodné stavebné materiály

Z histórie týchto obydlí sa dozvedáme, že architektonický štýl domov „palheiros“ priniesli na Madeiru osadníci z vidieckej pevniny Portugalska v 16. storočí. Domy sú postavené kompletne z miestnych prírodných surovín. Drevo a kameň sa zvyčajne používali na stavbu fasády domu, zatiaľ čo prútie, slama, vres a kukuričné šúpolie sa používali na zastrešenie a zateplenie a obloženie stien vo vnútri domu.

 

santana 2

 

Bývanie i sklad plodín pod jednou strechou

Prakticky boli domy koncipované ako viacfunkčné obydlie a skladovací priestor. Vo vnútri najvyššieho poschodia sa sušili a skladovali dopestované poľnohospodárske plodiny a výrobky z nich. Prízemie bolo obytným priestorom pre ľudí, ale v oddelenej časti aj pre dobytok.

Na najvyššie poschodie sa vstupovalo vnútornými padacími dverami alebo po rebríku na vonkajšej strane. Kuchyňa bola od skladovacieho priestoru odčlenená kvôli možnému riziku požiaru, nezriedka aj v extra postavenej budove mimo domu.

Stavby s trojuholníkovým priečelím

Domy do tvaru písmena A majú strechy riešené zámerne v strmom uhle, čo umožňuje rýchle stekanie zrážok. Slama, ktorá pokrýva strechu sa na ňu umiestňuje v smere zdola nahor a následne je orezaná. Mení sa v pravidelných 4 – 5 ročných intervaloch.

Rozmery jednotlivých domov sú veľmi variabilné, rodiny si stavali domy podľa svojich finančných a iných možností. Vo všeobecnosti sa priemerné rozmery domu pohybujú v dĺžke cca 7 metrov a výške 4 – 5 metrov.

 

santana 2

 

Pestré farby pútajú zrak

Domčeky majú biele fasády s červenými dverami a oknami s modrým obložením. Dnes už sú najmä turistickými atrakciami, ale zopár desiatok domov v krajine sa ešte reálne využíva na bývanie. V rámci portugalského ostrova Madeira je najviac týchto stavieb situovaných v obci Santana, ktorá je vďaka svojej zeleni, roklinám, vodopádom vyhlásená aj za biosférickú rezerváciu UNESCO a považuje sa za jednu z najkrajších dedín ostrova.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Portugalvisitor.com

ZDIEĽAJTE NÁS