Kvalitu života ovplyvňuje nielen spôsob, akým k nemu pristupujeme, ale aj prostredie, v ktorom žijeme. Pri stavbe domu by ste si preto mali vyberať technológie, ktoré šetria energie a materiály, ktoré neškodia našej planéte a sú recyklovateľné.

 

wienerberger

 

Ekologické tehly

K ideálnym materiálom na stavbu domu, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu, patria tehly kategórie Energy+. S tehlami Porotherm T Profi a Porotherm EKO+ možno realizovať jednovrstvové obvodové murivo bez zateplenia. Tieto tehly sa vyznačujú vysokou pevnosťou a odolnosťou proti poveternostným vplyvom a aj bez zateplenia dosahujú nadštandardné tepelnoizolačné parametre. V obytných priestoroch pomáhajú udržiavať stabilnú vnútornú teplotu a trvalo prispievajú k  zníženiu spotreby energie na vykurovanie či chladenie. Najväčšou devízou tehlového domu je jeho životnosť, ktorá je viac ako 150 rokov s minimálnymi nárokmi na údržbu. Pálené tehly Porotherm sú vyrobené z prírodných materiálov, počas užívania nevylučujú do prostredia škodlivé látky a po doslúžení ich možno z 95 % recyklovať.

Prírodný materiál aj na strechu

Ku zdravému bývaniu patrí aj kvalitná strecha. So škridlou Tondach získate trvácnu krytinu, ktorá ani po rokoch nevybledne. Pálené škridly sú 100 % z prírodného materiálu bez chemických prísad a sú veľmi odolné voči rôznym neduhom počasia, ohňu, mrazu i UV žiareniu. Krytina vytvára priaznivú vnútornú mikroklímu a zároveň znižuje prevádzkové náklady. Pálená škridla navyše prirodzene dýcha, rýchlo sa vysúša, a tým zabraňuje tvorbe plesní. Pre bezproblémové fungovanie strechy však nezabudnite využiť systémové príslušenstvo. Škridly Tondach sa dajú tiež recyklovať a majú európsky certifikát kvality „natureplus“, ktorá potvrdzuje, že táto krytina je vhodná aj pre trvalo udržateľnú výstavbu.

Odolná tehlová fasáda

Dotvorte a vyzdvihnite vzhľad rodinného domu pomocou tehlového obkladu. Lícové tehly a obkladové pásiky Terca predstavujú spojenie nadčasového dizajnu s výnimočnou kvalitou. Ponúkajú vysokú úroveň odolnosti voči rôznym vonkajším vplyvom, akustickú izoláciu a zlepšujú tepelnoizolačné vlastnosti obvodovej konštrukcie. Lícové tehly a obkladové pásiky Terca v širokej škále farebných odtieňov a povrchových úprav pomáhajú podčiarknuť unikátny štýl každého domu. Životnosť tehlového obkladu neobmedzená, pretože si vyžaduje iba minimálnu údržbu.

Opätovné využitie vody

Okrem výstavby domu však venujte pozornosť aj jeho okoliu. Doplňte svoj exteriér o ekologické dlažby Semmelrock. Na povrchu spevnených plôch sa vďaka eko dlažbám ani po výdatnom daždi nevytvárajú kaluže. Cez škáry sa voda vsakuje opätovne do zeme, čím sa zvyšujú zásoby podzemnej vody a zároveň sa podporuje termoregulácia prostredia. Použite zatrávňovacie dlažby na spevnenie príjazdovej cesty s veľkorysými otvormi pre zeleň. Vyznačujú sa vysokou pevnosťou a minimálnymi nárokmi na údržbu, pričom vsakovací podiel predstavuje až okolo 40 % plochy. Ak vo svojej záhrade chcete ešte efektívnejšie využívať dažďovú vodu, siahnite po vsakovacom systéme Stormbox. Umožňuje ekologické zhromažďovanie, zadržiavanie a postupné vsakovanie dažďovej vody do zeme. Vodu môžete opätovne použiť, napríklad na zavlažovanie záhrady.

Viac informácií: www.wienerberger.sk

ZDIEĽAJTE NÁS