Kabína ANNA - vznikla z túžby žiť v symbióze s prírodnými živlami. Predstavuje vytvorenie dynamickej interakcie medzi človekom, ktorý v nej býva, priestorom na bývanie a prírodou. Prvú kabínu vytvoril holandský dizajnér Caspar Schols pre svoju matku.

 

kabina anna 1 uvod

 

Caspar Schols bol fascinovaný architektúrou a dizajnom, ale nemal architektonické vzdelanie. Napriek tomu však jeho projekt hneď po predstavení získal viaceré prestížne ocenenia. Jedným z nich bola aj cena Architizer A+ Project of the Year Award 2021, ktorá je významným svetovým projektom oceňovania architektúry a stavebných výrobkov.

 

kabina anna 2

 

Kabína má dve rôzne škrupiny tvorené vonkajšími stenami, ktoré sú vedené na nosných koľajniciach. Vnútorná stena pozostáva z rámu z dreva a skla a je oddelená od zastrešenej drevenej vonkajšej steny. Posunutím škrupín je možné prispôsobiť rôzne nastavenia vzhľadu domu nálade obyvateľov, konkrétnej príležitosti alebo poveternostným podmienkam. Všetky posuvníky sú ovládané ručne, čo dizajnér považuje za neoddeliteľnú súčasť konceptu kabíny, ktorá dáva obyvateľom pri potrebe odsunúť steny vlastnou silou, pocit blízkosti k okoliu a pripravenie mysle na spojenie s prírodným prostredím.

 

kabina anna 3 kabina anna 4

 

Prírodné a udržateľné materiály

Celá konštrukcia je vyrobená z kvalitných prírodných materiálov, exteriér z vysoko výkonného udržateľného dreva Accoya a interiérová kabína je kombináciou rôznych materiálov, aby sa zabezpečila čo najlepšia odolnosť a pevnosť. V interiéri je využité brezové drevo vo vrstve izolovanej piatimi centimetrami pilín. Na ďalšie časti domu je okrem dreva použitá oceľ, nerez a sklo. Kuchyňa a sprchovací kút sú vyrobené z dreva a nehrdzavejúcej ocele. Celý priestor je vykurovaný kachľami na drevo, ale je tu možnosť inštalácie elektrického kúrenia.

 

kabina anna 3 kabina anna 4

 

Sloboda a voľnosť verzus potreba súkromia

Dlhé horizontálne okná sú umiestnené priamo pod previsom strechy a zaisťujú, že sa dovnútra dostane iba nepriame slnečné svetlo, kvôli možnému prehrievaniu priestoru v letných mesiacoch. Okná tiež poskytujú panoramatický výhľad, ale iba pri sedení na stoličke alebo po prebudení a výhľade z postele.

 

kabina anna 8

 

Týmto spôsobom, keď sú drevené škrupiny zatvorené, je útulná, vnútorná atmosféra chránená pred živlami, v období, keď je počasie nepriateľskejšie. Alebo jednoducho, keď je nálada obyvateľov taká, že sa túžia skryť pred svetom a mať súkromie. Táto skutočnosť vysoko kontrastuje s expozíciou, slobodou a otvorenosťou, keď je dom uzatvorený len sklenenou škrupinou alebo úplne otvorený.

 

kabina anna 7

 

Všetky kabíny sú navrhnuté tak, aby boli flexibilné, a aby vyhovovali širokej škále použití, od obydlí pre dvoj až štvorčlennú rodinu, až po meditačné priestory alebo umelecké ateliéry.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Caspar Schols

ZDIEĽAJTE NÁS