Zo záľuby a lásky k interiérovému dizajnu sa postupne prepracovali k projektovaniu a výstavbe drevodomov. V súčasnosti má ich spoločnosť za sebou viac ako dvadsaťročné skúsenosti v oblasti stavebníctva a stovky spokojných klientov. Z Janky a Romana sa stali manželia a dnes tvoria spolu s majstrami, remeselníkmi a ostatnými profesionálmi z odboru stabilnú stavebnú firmu ri DOMY.

 

ridomy VZOROVÝ DREVODOM taliansky vidiecky štýl 1

 

Vašim produktom sú drevodomy. Priblížte nám bližšie materiál, z ktorého je dom stavaný.

Naše drevostavby, ako už z názvu vyplýva, majú nosnú konštrukciu z dreva. Celé drevodomy vyrábame v montážnej hale z konštrukčných KVH hranolov a na stavenisku už zmontujeme hotové panely stien a väzníkový krov. Presnosť spracovania, rýchlosť výstavby, logistika a kontrola kvality výroby, sú v montážnych halách omnoho presnejšie, ako výstavba na mieste staveniska.

Pri výstavbe domov si dávate záležať na konštrukcii podľa fázového posunu teplotného kmitu? Viete laicky vysvetliť o čo ide?

Takže teraz „po lopate". Predstavte si, že ráno zasvieti na stenu slnko, a bude na ňu „pražiť" celý deň. Stena sa zahrieva a prenáša postupne teplo do interiéru. V momente, keď sa dostane toto teplo do domu, dom sa začne prehrievať. Ideálny stav je taký, že teplu trvá táto cesta konštrukciou tak dlho, až sa skončí deň. Potom príde večer a vzduch sa vonku začne ochladzovať. Keďže teplo ide vždy do chladu, jeho tok sa otočí v stene a pôjde naspäť von. Do domu sa teda ani nedostane. Toto je ideálny dlhý fázový posun.

 

ri DOMY 3 ri DOMY 5

 

Znamená to šetrenie nákladov pri vykurovaní a chladení interiéru domu. Dajú sa porovnať náklady na bývanie vo Vašich a klasických, napríklad murovaných domoch?

Náklady na bývanie v našich domoch sú porovnateľné s murovanými, ale aby murované domy dosiahli energetickú triedu totožnú s našimi drevodomami musí byť vynaložených podstatne viac financií na ich výstavbu. Naše drevodomy majú vyšší tepelný komfort. Vykurovacia sezóna v našich drevodomoch začína približne o mesiac neskôr a končí o mesiac skôr. Naše domy majú navyše nadštandardné technické vybavenie s možnosťou ovládať cez smartfón rekuperáciu vzduchu, PC/TV/NET sieť a tiež digitálne termostaty v jednotlivých miestnostiach. Aj toto všetko klientom šetrí peniaze. V každej oblasti výstavby, či už technickej alebo technologickej sa snažíme neustále napredovať a vzdelávať.

Priblížte nám, ako celý proces výstavby drevodomov prebieha a koľko trvá?

Počas prípravy a zrenia základovej dosky, môže súbežne prebiehať výroba panelov v montážnej hale. Tým sa podstatne skracuje čas výstavby a s prehľadom to stíhame do 100 dní. Uzatvorená hrubá stavba rodinného domu nám trvá do 5 dní, konkrétne táto hrubá stavba zahŕňa obvodové steny s fasádnym zateplením EPS, priečky s akustickou izoláciou, väzníkovú strechu so strešnou krytinou a plastové okná a dvere. Ďalšie týždne pracujeme na inštaláciách a povrchových úpravách.

Aké služby klientom v rámci výstavby domov poskytujete?

Klientov sprevádzame celým procesom výstavby domu od poradenstva pri výbere stavebného pozemku, cez financovanie nehnuteľnosti, až po vybavenie stavebného povolenia a kolaudácie. Domy odovzdávame dokončené do štandardu, so všetkými povrchovými úpravami, podlahami, interiérovými dverami, kúpeľňovými obkladmi a sanitou. Ku každému klientovi pristupujeme individuálne a podľa požiadaviek v spolupráci s dizajnérmi dom zariadime na mieru. Prípadne dokončíme okolie domu. Ak klient hľadá už hotový dom, ponúkneme mu niektorý z našich developerských projektov.

 

ri DOMY 6

 

Ako je to so životnosťou drevodomov?

Pri kvalitnom spracovaní dreva, vhodnom výbere materiálu na stavbu a dobrej starostlivosti môže drevostavba prežiť doslova storočia. Príkladom sú 200 až 400 ročné historické drevostavby.

Viem, že sa snažíte neustále vzdelávať a napredovať, skúsenosti ste boli čerpať aj vo svete.

Áno, mali sme možnosť na prelome rokov 2018/2019 ísť načerpať skúsenosti do mesta Brisbane, ktoré je jedným z najrýchlejšie rastúcich austrálskych miest. Za viac ako dva mesiace sme mali možnosť zoznámiť sa s technológiami a systémami, ktoré využívajú a tiež sme sa inšpirovali ich dispozíciami a dizajnom.

 

riDomy Australia 2 RiDomy Australia Gold Coast QLD

 

Viac informácií: www.ridomy.sk

 

ZDIEĽAJTE NÁS