Počuli ste už o regeneratívnej architektúre? Ide o koncepciu, v ktorej sú stavebné štruktúry riešené spôsobom, aby podporovali, rešpektovali a zlepšovali okolité prostredie.

 

sumu japonsko 2

 

Na japonskom ostrove Yakushima vytvorili stavebný projekt Sumu, čo v prenesenom význame znamená potrebu života v rovnováhe s prírodou. Dom, ktorý v tomto koncepte vznikol, je obklopený horami a riekou vlievajúcou sa do neďalekého oceánu. Ako odraz prírody v dizajne stavby bolo na konštrukciu zvolené drevo z lokálne prevládajúcich japonských cédrových stromov.

 

sumu japonsko 1 uvod

 

Podpora pôdneho systému a mycélia

Podzemné prostredie stavby berie ohľad na potreby mycélia, ktoré je samotným srdcom a mozgom zdravia pôdy. Mycélium je vlastne komunikačná sieť medzi koreňmi stromov pod povrchom zeme. Pri správnej starostlivosti filtruje pôdu a uvoľňuje živiny späť do okolia. Tým sa znižuje erózia, zhutňovanie pôdy a unikanie základných živín. Dizajnéri mýcelium podporili zakopaním spálených kmeňov pod základy domov. Dodatočný uhlík podporuje jeho rast a na oplátku mycélium podporuje rast koreňov stromov pod budovami a pridáva ďalšiu podporu.

 

sumu japonsko 8

 

Premyslená lokalizácia jednotlivých budov

Samotné budovy boli starostlivo umiestnené tak, aby maximalizovali výhody blízkej vody a nepretržitého prúdenia vzduchu. Budovy boli navrhnuté a usadené pomedzi existujúce stromy a sú vyvýšené pre minimálny vplyv na lokalitu. Zvýšené podlahy podporujú prirodzené prúdenie vzduchu z kopcov do mora, čo zabraňuje hromadeniu nadmernej vlhkosti pod podlahami. Kabíny sú orientované tak, aby naplno využili okolité výhľady na podporu spojenia s prírodou.

 

sumu japonsko 4

sumu japonsko 5

 

100% off grid

Interiérový dizajn v sebe prepája jednoduchosť dreva a omietky z miestnych zdrojov, ktoré odrážajú prvky lesa a pobrežia. Okrem toho je Sumu poháňaný obnoviteľnou energiou a je 100% off grid. Využívaná je solárna energia a na vykurovanie je prioritne volené miestne palivové drevo. Prvky ekologického dizajnu zdôrazňujú energetickú účinnosť prostredníctvom premysleného zateplenia a účinnej izolácie domu.

 

sumu japonsko 6 sumu japonsko 7 sumu japonsko 3

 

Okrem hlavného motta regeneratívnej architektúry, ktorým je zachovanie prírody v jej súčasnej podobe sú ďalšími tromi zásadami tieto faktory:

  • Navrhovanie podzemného prostredia
  • Orientácia budov na základe hĺbkového pochopenia prúdenia vody a vzduchu krajinou.
  • Vytváranie trvalého spojenia s prírodou prostredníctvom architektúry

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Tono Architects

ZDIEĽAJTE NÁS