Využitie zvyškov jedla z kuchyne na vytvorenie ďalších jedál je skvelý spôsob, ako zabezpečiť, aby ste obmedzili plytvanie a znížili vlastnú uhlíkovú stopu. Ide tiež o inšpiráciu na kreativitu, tvorenie nových receptov i šetrenie. So zvyškov večere si ľahko pripravíte obed na ďalší pracovný deň alebo s malými obmenami ďalšiu plnohodnotnú večeru. Prinášame vám niekoľko tipov, ako využiť kuchynské zvyšky.
Prílohy
Najčastejšie pri bežnom varení a pečení zostávajú neskonzumované prílohy. Ryža a cestoviny sa ďalej dajú využiť na prípravu rizota, prílohy polievok, studených šalátov alebo zapekaných mís s mäsom či zeleninou. Ryža, knedľa, lokše, pečivo a cestoviny sú taktiež ideálne na zamrazenie. Bez straty chuti a tvaru vydržia vo vhodnej nádobe v mraziacom boxe až 3 mesiace, kým ich môžeme ľubovoľne a podľa potreby použiť. Na zmrazenie sa pre vysoký obsah vody naopak neodporúčajú zemiaky.
Zelenina sa zíde vždy
Odrezky zo surovej alebo neskonzumovanej zeleniny je praktické pripraviť si do samostatných nádob, buď už namixovaných v pomere na zeleninový alebo mäsový vývar alebo samostatných nádob s konkrétnou zeleninou. Mrkva, zeler, petržlen, karfiol, brokolica už načistená, pokrájaná a pripravená na vloženie do polievky ušetrí more času.
Na zamrazenie opäť kvôli vyššiemu obsahu vody nie je vhodná cuketa alebo paradajky. Iným spôsobom využitia surovej zeleniny i ovocia je odšťavovanie, príprava smoothies alebo zapečenie plátkov zeleniny v rúre ako zdravá slaná pochúťka. Zelenina je taktiež ideálnym základom na vytvorenie leča, omáčok, ktoré je následne možné nechať sterilizovať a využiť neskôr.
Mäsové zvyšky
Neskonzumované kúsky mäsa majú tiež široké využitie. Na prípravu ďalších jedál, napríklad zvyšky z pečeného kuraťa po vykostení vieme využiť na prípravu plnených tortíl, wrapov alebo placiek, na sýtejšie šaláty alebo ako základ už spomínaných zapekaných mäsových koláčov a mís. Pomleté mäso môže byť základom pre mäsové placky, fašírky či domáce burgre. Mäso v pomletom alebo nakrájanom a vykostenom stave je tiež možné zamraziť.
Pečivo a syry
Starší chlieb a pečivo je ideálnym adeptom na vysušenie a vytvorenie krutónov do polievok, šalátov, ale aj pomlieť na starú známu strúhanku. Zmraziť môžete aj tvrdé syry. Tip gazdiniek z Talianska je napríklad uchovanie a zamrazenie záverečných odrezkov syra Parmigiano alebo Pecorino, ktorý už nie je možné kvôli tvrdosti skonzumovať a využiť ich neskôr do krémových polievok, omáčok alebo vývarov. Dodajú im zaujímavú a bohatú chuť.
Švédske stoly
Iným nápadom je zvyšky z hlavných jedál cielene sledovať a priebežne naservírovať ako hlavné jedlo v rodinnom štýle na spôsob švédskych stolov. Z menších misiek s množstvom rôznej zeleniny, ovocia, príloh i mäsa si zoberie každý podľa svojej chuti a garanciou je, že z nich zostane naozaj minimum.
Ako skladovať zvyšky
Dôležitým faktorom je správne skladovanie zvyškov vo vhodných opakovane použiteľných zdravotne nezávadných skladovacích nádobách. Priehľadné nádoby umožňujú rýchlo vizuálne zistiť čo je vnútri, ale napriek tomu je popis nádoby nevyhnutný a praktický. Odpadá tu totiž riziko, že stratíte prehľad o tom, čo máte v mrazničke či chladničke aj v tej najzadnejšej a najspodnejšej poličke. K obsahu treba pripojiť aj dátum uskladnenia potraviny.
Pripravila: Petra Adamcová