Znečisťovanie oceánov je žiaľ realitou. Štatistické údaje hovoria o tom, že až 44% znečistenia morí a oceánov pochádza z pevniny. Na ochranu a čistenie vôd ekologickí aktivisti a spoločnosti, ktorým záleží na biodiverzite a fungujúcom ekosystéme, stále nachádzajú nové spôsoby a metódy, ktorými je možné už existujúce znečistenie eliminovať.

 

plastic fischer 0

 

Cenovo dostupná alternatíva aj pre rozvojové krajiny

Len pred niekoľkými týždňami prezentovala nemecká spoločnosť Plastic Fischer plávajúcu bariéru, ktorej cieľom je zabrániť vniknutiu plastového odpadu do oceánov. "TrashBoom" je modulárne riešenie vyrobené z lokálne dostupných materiálov, ktoré využíva jednoduchú technológiu za nízke náklady a jeho veľkým bonusom je to, že si ho môžu dovoliť aj rozvojové krajiny. Každá čistiaca jednotka pozostáva z oceľovej sieťoviny, ktorá je hlboká 50 centimetrov, môže byť spojená s ďalšími a vytvára tak reťaz, ktorá sa ľahko prispôsobuje rôznym veľkostiam vodných tokov.

 

plastic fischer 1 plastic fischer 3

 

Projekt vznikol pri pohľade na rieku plnú plastov

Myšlienka vzniku plávajúcej bariéry skrsla v hlave nemeckých študentov v roku 2019, keď pri pobyte vo Vietname v meste Ca Mau, výhľad z ich ubytovania na rieku poskytoval pohľad na prúdiaci plast a polystyrén. Všetka táto zmes smerovala priamo do oceánu. "Uvedomili sme si, že každý kúsok, ktorý sme videli, nakoniec skončí v mori, rozpadne sa na mikroplasty a ohrozí biodiverzitu a morský život. Chceme prispieť k tomu, aby v oceánoch ročne neskončilo také množstvo odpadu, ako dnes. V súčasnosti je to 8 až 12 miliónov ton plastového odpadu,“ ozrejmujú svoju víziu a vývoj produktu na ochranu ekosystému súčasní majitelia Plastic Fischer.

 

plastic fischer 2

 

K Indonézii a Indii majú pribudnúť ďalšie krajiny

Dnes pracuje spoločnosť na čistení riek v Indonézii a Indii. Plastový odpad, ktorý "TrashBoom" nahromadí sa denne ručne zbiera a prepravuje sa do triediarní. Všetky recyklovateľné materiály sa opätovne zavádzajú do dodávateľského reťazca.

 

plastic fischer 4

 

Väčšina zozbieraného materiálu však nie je recyklovateľná, a preto je odoslaná na tepelné spracovanie v certifikovaných spaľovniach. V nasledujúcich troch rokoch má spoločnosť v pláne zhromaždiť viac ako 550 metrických ton riečnych plastov a zabrániť ich vstupu do oceánov. Tieto operácie vytvoria až 25 pracovných miest na 20 rôznych lokalitách pre domácich obyvateľov. Ak sa to podarí, chce Plastic Fischer expandovať aj do Vietnamu a na Bali.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Plastic Fischer

ZDIEĽAJTE NÁS