Hovorí, že skonzumovať minimálne jedno jablko denne je pre zdravie veľmi prospešné. A jednoduché. Zvlášť ak ide o jablko chemicky neošetrované, ktoré získame od overeného pestovateľa alebo z vlastnej záhradky.

 

jablko ovocie slovenske tradicia chut recept 2

 

Sú plné vlákniny

Dostatočné množstvo vlákniny v našom jedálničku napomáha celkovému zdraviu tráviaceho systému, udržiavaniu nízkej hladiny cholesterolu, znižovaniu rizika cukrovky, obezity i chorôb obehového systému. Jedno jablko so šupkou má podľa informácií získaných z tabuliek nutričných poradcov 4,4 gramu rozpustnej vlákniny, čo sa rovná približne 15% denného odporúčaného príjmu. Práve rozpustná vláknina priaznivo vplýva aj na metabolizmus tukov, zabraňuje ich ukladaniu do cievneho systému. Nerozpustná vláknina, ktorú jablko taktiež prirodzene obsahuje, prospieva črevám a zvyšuje imunitu organizmu. Dokáže pôsobiť protizápalovo i zmierňovať bolesť.

Jablká sú vynikajúce na potlačenie smädu

Jablká sú z 86 percent tvorené vodou. Preto sú ideálne na osvieženie a uhasenie smädu, ak nemáte po ruke fľašu s vodou. Pre starších ľudí, ktorí nepociťujú smäd alebo "zabúdajú" na pitný režim je jablko pomocníkom, ktorý aspoň čiastočne doplní ich organizmu potrebné tekutiny. Deťom jablko na desiatu v škole pomáha dokonca k sústredeniu i vitalite.

 

jablko ovocie slovenske tradicia chut recept 1

 

Jablká môžu pomôcť pri chudnutí

Veľa vlákniny a vody znamená zdravú pochúťku. Jablká neobsahujú tuky ani umelé prísady. Sú teda ideálnou potravinou pri redukcii hmotnosti, zdravom stravovaní i diétnej výžive. Alternatívou je napríklad aj konzumácia sušených chrumkavých jablkových kúskov, ktoré majú rovnaký pozitívny vplyv na náš organizmus. Samozrejme nesmú byť sírené a dosladzované.

Obsahujú množstvo vitamínov a minerálov

Jablko obsahuje asi 14 percent z denného odporúčaného príjmu vitamínu C a 5% z odporúčaného množstva vitamínu B6, 2% dennej potreby vitamínu A, vápnika i železa a 6% dennej potreby draslíka. Treba k tomu dodať viac?

 

jablko ovocie slovenske tradicia chut recept 3

 

Využitie jabĺk je všestranné

Nie je jablko ako jablko. Kyslé a tvrdé, sladké a rozpadávajúce sa. Každý obľubuje iný druh. Sladké jablká sú ideálne na prípravu koláčov a dezertov. Využiť sa dajú nakrájané na kúsky, kedy si zachovávajú svoju vlhkosť v ovocí alebo nastrúhané do cesta, kedy vlhkosť odovzdávajú priamo koláču. Nastrúhané sladké jablko ozvláštni pripravované raňajkové kaše, tvaroh i jogurt. So štipkou škorice a kvapkou medu je jablko zdravým dezertom pre gurmánov. Jablko však možno kombinovať aj s mäsom, a v tomto prípade môže ísť o tvrdšie a menej sladké druhy. Zapečené kuracie alebo bravčové mäso s jablkami je voňavé a šťavnaté. Plnka v kurati alebo kačici získa s nastrúhaným jablkom úplne iný rozmer.

A skúste aj tradičný recept, ktorý na Slovensku robili naše mamy a babičky v mnohých domácnostiach. Odrežte z jablka vrchnú časť, odstráňte jadrovník a vydlabte časť jablka. Do diery dajte zmes vydlabaného jablka, nastrúhané vlašské orechy, med a škoricu s roztopeným maslom. Priložte vrchnú časť a v rúre pečte pri teplote 180°C približne 30 minút.

Pripravila: Petra Adamcová

ZDIEĽAJTE NÁS