Hovorí, že skonzumovať minimálne jedno jablko denne je pre zdravie veľmi prospešné. A jednoduché. Zvlášť ak ide o jablko chemicky neošetrované, ktoré získame od overeného pestovateľa alebo z vlastnej záhradky.

 

jablko ovocie slovenske tradicia chut recept 2

 

Sú plné vlákniny

Dostatočné množstvo vlákniny v našom jedálničku napomáha celkovému zdraviu tráviaceho systému, udržiavaniu nízkej hladiny cholesterolu, znižovaniu rizika cukrovky, obezity i chorôb obehového systému. Jedno jablko so šupkou má podľa informácií získaných z tabuliek nutričných poradcov 4,4 gramu rozpustnej vlákniny, čo sa rovná približne 15% denného odporúčaného príjmu. Práve rozpustná vláknina priaznivo vplýva aj na metabolizmus tukov, zabraňuje ich ukladaniu do cievneho systému. Nerozpustná vláknina, ktorú jablko taktiež prirodzene obsahuje, prospieva črevám a zvyšuje imunitu organizmu. Dokáže pôsobiť protizápalovo i zmierňovať bolesť.

Jablká sú vynikajúce na potlačenie smädu

Jablká sú z 86 percent tvorené vodou. Preto sú ideálne na osvieženie a uhasenie smädu, ak nemáte po ruke fľašu s vodou. Pre starších ľudí, ktorí nepociťujú smäd alebo "zabúdajú" na pitný režim je jablko pomocníkom, ktorý aspoň čiastočne doplní ich organizmu potrebné tekutiny. Deťom jablko na desiatu v škole pomáha dokonca k sústredeniu i vitalite.

 

jablko ovocie slovenske tradicia chut recept 1

 

Jablká môžu pomôcť pri chudnutí

Veľa vlákniny a vody znamená zdravú pochúťku. Jablká neobsahujú tuky ani umelé prísady. Sú teda ideálnou potravinou pri redukcii hmotnosti, zdravom stravovaní i diétnej výžive.  Napríklad pri keto diéte je povolené konzumovať iba zelené jablká. Alternatívou je napríklad aj konzumácia sušených chrumkavých jablkových kúskov, ktoré majú rovnaký pozitívny vplyv na náš organizmus. Samozrejme nesmú byť sírené a dosladzované.

Obsahujú množstvo vitamínov a minerálov

Jablko obsahuje asi 14 percent z denného odporúčaného príjmu vitamínu C a 5% z odporúčaného množstva vitamínu B6, 2% dennej potreby vitamínu A, vápnika i železa a 6% dennej potreby draslíka. Treba k tomu dodať viac?

 

jablko ovocie slovenske tradicia chut recept 3

 

Využitie jabĺk je všestranné

Nie je jablko ako jablko. Kyslé a tvrdé, sladké a rozpadávajúce sa. Každý obľubuje iný druh. Sladké jablká sú ideálne na prípravu koláčov a dezertov. Využiť sa dajú nakrájané na kúsky, kedy si zachovávajú svoju vlhkosť v ovocí alebo nastrúhané do cesta, kedy vlhkosť odovzdávajú priamo koláču. Nastrúhané sladké jablko ozvláštni pripravované raňajkové kaše, tvaroh i jogurt. So štipkou škorice a kvapkou medu je jablko zdravým dezertom pre gurmánov. Jablko však možno kombinovať aj s mäsom, a v tomto prípade môže ísť o tvrdšie a menej sladké druhy. Zapečené kuracie alebo bravčové mäso s jablkami je voňavé a šťavnaté. Plnka v kurati alebo kačici získa s nastrúhaným jablkom úplne iný rozmer.

A skúste aj tradičný recept, ktorý na Slovensku robili naše mamy a babičky v mnohých domácnostiach. Odrežte z jablka vrchnú časť, odstráňte jadrovník a vydlabte časť jablka. Do diery dajte zmes vydlabaného jablka, nastrúhané vlašské orechy, med a škoricu s roztopeným maslom. Priložte vrchnú časť a v rúre pečte pri teplote 180°C približne 30 minút.

Pripravila: Petra Adamcová

ZDIEĽAJTE NÁS