V juhotalianskom regióne Apúlia vznikli pred mnohými storočiami obydlia, ktorých príbeh dodnes púta nielen milovníkov zaujímavých cestovateľských miest, ale aj historikov a architektov.

 

alberobello 2 uvod

 

V mestečku Alberobello a jeho okolí boli vystavané domčeky, ktoré mali slúžiť na bývanie, avšak ich stavba bola premyslene koncipovaná tak, aby boli úradmi klasifikované ako nestabilné a dočasné „chatrče“, za ktoré ich majitelia podľa ediktu Neapolského kráľovstva nemuseli platiť dane.

Kuriozitou je, že tieto kedysi naplánovane nestabilné obydlia, sú takmer nezničiteľné a trvalo udržateľné. Svoju funkciu plnia už od 14. storočia, kedy boli prvé z nich postavené a dnes sú už aj certifikované ako pamiatky svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

 

alberobello 3

 

Ideálna teplota počas celého roka

Trullis vydržali stovky rokov používania a zvetrávania a ľudia v nich žijú dodnes. Boli postavené z materiálov, ktoré sú v regióne hojne zastúpené, a to z vápenca a suchých kamenných balvanov. Okrúhle základy z vápenca sú naštepené na prírodnú vápencovú skalu, ktorá leží pod nimi. V interiéri dominuje kruhová centrálna miestnosť bez podpôr. Vďaka hrubým stenám, nedostatku okien a malým rozmerom je v interiéri zaručená ideálna regulácia teploty počas všetkých ročných období.

 

alberobello 4

 

Vrcholy striech sú autogramom autora

Kónické strechy sú vyrobené zo stoviek horizontálnych vápencových dosiek, ktoré sú starostlivo umiestnené v sérii zmenšujúcich sa sústredných kruhov. Kužeľovitý tvar strechy zabezpečuje odtok a zber dažďovej vody do improvizovaných cisterien alebo zásobníkov vody pod nimi. Vyústením striech sú ručne vyrábané pieskovcové vrcholy. Je známe, že ide o ochranné známky kamenárov, ktorí trullis postavili. Zdá sa, že tieto vrcholy, ktoré sa líšia dizajnom, dotvárajú výraznú formu trulli. Pri podrobnejšom pohľade je zrejmé, že ani jeden z vrcholov nie je rovnaký a stelesňuje značku remeselníka, ktorý domček staval.

 

alberobello 1 uvod

 

Pamiatka UNESCO

Niektoré Trulli majú na strechách dokonca napísané symboly. V minulosti mali tieto symboly náboženské a poverčivé významy a na domy boli kreslené kvôli ochrane ich obyvateľov.

 

alberobello 5

 

Okrem mestečka Alberobello, ktoré má najviac týchto nádherných obielených vápencových obydlí s kuželovitou strechou, sa podobné domčeky roztrúsene nachádzajú aj v susedných oblastiach a okresoch, Rione Monti a Aja Picola. Ich počet sa odhaduje na približne 1500 domov. Isté je aj to, že podobná architektúra sa nikde inde vo svete nenachádza.

Pripravila: Petra Adamcová

ZDIEĽAJTE NÁS