Viac ako dom je táto stavba malým útočiskom uprostred divokej prírody. Casa Volta je dôkazom toho, že primeraný vzťah medzi architektúrou a prírodou možno dosiahnuť správnou voľbou niekoľkých dobre premyslených prvkov. Je tiež pripomienkou, že jednoduchosť je vždy elegantná.

 

oaxacan sergio lópez uvod

 

V hustej pobrežnej vegetácii mexického Oaxacanu pri pohľade z diaľky vyčnievajú tri výrazné tehlové klenby. Pristupujúc bližšie ku stavbe opäť miznú v pôvodnej vegetácii. Obdĺžnikový pôdorys domu je rozčlenený na šesť striedajúcich sa obdĺžnikových plôch. Tri otvorené nádvoria a tri priestory pokryté klenbami. Centrálnou časťou všetkých priestorov je voda, ako neustála pripomienka na blízkosť mora.

 

oaxacan sergio lópez 2

 

Rovnováha i rozjímanie

„Dom sme navrhli tak, aby ponúkal zážitok z ubytovania v relatívne izolovanom kontexte od infraštruktúry. Našim cieľom bolo ponúknuť užívateľovi kontemplatívny priestor a posunúť hranice komfortu pri rozjímaní a vnímaní prírodného prostredia, flóry a fauny,“ osvetľujú svoj zámer architekti z kancelárie Ambrosi Etchegaray.

 

oaxacan sergio lópez 3 oaxacan sergio lópez 5 oaxacan sergio lópez 4

 

Ekonomické i praktické využitie domácich zdrojov

Materiálovo boli z dôvodov udržateľnosti i podpory tunajšej ekonomiky i pracovnej sily využité tehly, ktoré sa pália v neďalekom mestečku a ich zostatky boli poskytnuté na recykláciu. Tehly sú kombinované betónom, ktorý dodáva štruktúre pevnosť a snaží sa prispôsobiť jej chromatike. Samotná betónová konštrukcia bola pigmentovaná ílovitou farbou. Následne zaoblené strechy vytvárajú výrazný kontrast so zelenou krajinou obklopujúcou rezidenciu.

 

oaxacan sergio lópez 7 oaxacan sergio lópez 6

 

Splývanie prostredia exteriéru a interiéru

Vnútorné aj vonkajšie priestory sú koncipované ako otvorené pavilóny; otvorené krajine a prírode. V prípade potreby je možné vytvoriť súkromie v miestnostiach trstinovými mriežkami alebo drevenými dverami. Vďaka trstine vietor v priestoroch neustále prúdi a neďaleký vodný prvok osviežuje celý interiér i exteriér. Či už ide o spálňu alebo terasu s centrálnym nádvorím, príroda je vždy integrovaná a ponúka rôzne úrovne rovnováhy a súznenia s ňou.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Sergijo López, Jaime Navarro

 

ZDIEĽAJTE NÁS