V minulosti sa na území Česka i Slovenska hlboko v lesoch stavali malé drevené obydlia, v ktorých sa stretávali priaznivci a milovníci trampingu. Mnohé oblasti sú dodnes posiate chatami, ktoré boli známymi trampskými osadami ako víkendový dom v křivoklátských lesoch.

 

trampska chata architekti obnovy 0

 

Dom v křivoklátských lesoch

Jednu takúto kultovú chatku v chránenej krajinnej oblasti Křivoklátsko si dal prerobiť pár, ktorý v lese hľadá víkendový útek pred každodenným rušným životom v českej metropole. Pri prerábaní domu museli dodržať architekti Helena Línová a Vítězslav Kůstka pravidlá, ktoré sú pre stavby v chránenej oblasti prísne stanovené. Jedným z nich bolo, že dom môže stáť na pozemku bývalej chatky, a len nepatrne môže prekročiť pôvodnú zastavanú plochu. Ďalšie nariadenia stanovujú sklon a orientáciu sedlovej strechy domu, existenciu bočného vstupu do objektu a taktiež vertikálny drevený obklad.

 

trampska chata architekti obnovy 2

 

Oddych uprostred lesa

Cieľom architektov bolo udržanie pocitu súkromia a intimity v bezprostrednom okolí bývania, získanie čo najväčšieho potenciálu z okolitej krásnej scenérie pri dodržaní všetkých nariadení a vtesnanie sa do finančného rozpočtu majiteľov.

Objekt bol preto navrhnutý ako malý, jednoduchý drevený domček so sedlovou strechou. Na prízemí sa obývacia izba a kuchyňa otvárajú cez veľké okná smerom k južnému a severnému lesu. Veľké okno na južnej fasáde je úplne zasunuté do steny a zlučuje vonkajší a vnútorný obytný priestor. V podkroví sú protiľahlé okná na južnej a severnej fasáde. Majú štvorcovitý tvar a rámujú lesnú scenériu ako obrazy, ktoré sa v priebehu roka menia.

 

trampska chata architekti obnovy 4

 

V hlavnej úlohe drevo

Prefabrikované nosné drevené panely boli na stavenisku postavené v priebehu jedného dňa. Fasáda je vyrobená zo smrekovcových dosiek rôznych šírok. Okná sú z bezpečnostných dôvodov chránené okennými roletami z oceľových rámov opláštených perforovanými hliníkovými plechmi. Smrek, materiál tradične používaný v trampských chatkách, bol aplikovaný v interiéri v podobe smrekových podláh a pevného smrekového schodiska. Na vstavaný nábytok a posuvné dvere na mieru boli použité smrekové dosky.

 

trampska chata architekti obnovy 2 trampska chata architekti obnovy 3

 

Aj z malého priestoru je možné vyťažiť maximum

Zastavaná plocha domu je len 6,75 metra x 6,75 metra. Napriek tomu dom spĺňa všetky potreby a predstavy klienta pre jednoduchý, ale pohodlný život. Často je dokonca využívaný na hosťovanie navštevujúcej rodiny a priateľov. Rozmery vstupu, kúpeľní a schodiska sú skromné, takže obývacie izby môžu byť priestrannejšie. Primárnym zdrojom tepla domu sú tradičné liatinové krbové kachle. Prídavné elektrické kúrenie sa používa iba v chladných zimných dňoch.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Helena Línová a Vítězslav Kůstka

ZDIEĽAJTE NÁS