22. september je dňom, keď si všetky mestá na celom svete pripomínajú Svetový deň bez áut. Cieľom podujatia je inšpirovať ľudí k pešej chôdzi, jazde na bicykli alebo využitiu iných prostriedkov dopravy, ktoré sú šetrnejšie k životnému prostrediu.

 

auta svetovy den 2

 

Jednotlivé mestá sa snažia v tento deň rôznymi zaujímavými podujatiami zdôrazniť, ako možno preťažené cesty využívať inými spôsobmi. V Budapešti napríklad organizujú preteky vozidiel s alternatívnym pohonom, vo Viedni usporadúvajú na cestách pouličné pikniky, vo viacerých ázijských mestách sa na najfrekventovanejších uliciach bežia maratóny a v Sao Paule napríklad jazdia na koňoch.

Aktivity Slovenska a susedných krajín

Aj mnohé slovenské mestá už tradične v tento deň umožňujú prepravu hromadnou dopravou zdarma a pripravujú viacero zaujímavých zábavných i edukačných podujatí. Keďže ovzdušie nepozná hranice, o to naliehavejšia je aj spoločná snaha na dosiahnutie pozitívneho výsledku. Príkladom takejto spolupráce je aj medzinárodné podujatie v slovenskom Štúrove a maďarskom Ostrihome, ktoré sa zameriava na problematiku nadmerného počtu osobných áut v týchto mestách a ich negatívneho vplyvu na ovzdušie.

 

auta svetovy den 1

 

Svetový deň bez áut je vyvrcholením celotýždňového podujatia Európsky týždeň mobility. Jeho hlavnou myšlienkou je podporiť zmenu správania obyvateľov tak, aby sa zvýšilo sa povedomie o udržateľných formách dopravy. Odhaduje sa totiž, že do roku 2030 bude vyše 60 % obyvateľstva žiť v mestách, čo so sebou prinesie ďalší nápor na cesty.

Najväčší znečisťovateľ ovzdušia

Zo všetkých druhov dopravy cestná doprava najvýznamnejšie prispieva k znečisťovaniu ovzdušia, pričom najväčší podiel vo vypúšťaní znečisťujúcich látok majú osobné automobily. Produkujú emisie ako napr. CO2, oxidy dusíka a pri spaľovaní benzínu alebo nafty v motoroch vznikajú látky ako benzén či benzo(a)pyrén alebo prachové častice PM10 a PM2,5.

Dlhodobé vystavenie hluku a znečisteniu môže spôsobiť priame zdravotné problémy, ako sú poruchy spánku, stres, astma, vysoký krvný tlak a srdcové choroby. Preto je kľúčové, aby každý z nás vynaložil úsilie na zníženie emisií mestskej mobility a prispel tak k ochrane vlastného zdravia i životného prostredia ako takého.

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií: TASR, National Today, CNN

ZDIEĽAJTE NÁS