V holandskom prístave Rijnhaven stojí stavebný projekt spoločnosti Powerhouse Company. Ide o najväčšiu plávajúcu kanceláriu na svete. Budova bola vytvorená v spolupráci s Globálnym centrom pre adaptáciu (GCA), inštitútom založeným holandskou vládou s cieľom preskúmať, ako sa mestá môžu prispôsobiť zmene klímy, a ako tieto inovácie implementovať do praxe.

 

rotterdam plavajuca kancelaria 5

 

Svetové klimatické zmeny, extrémne poveternostné udalosti a stúpajúca hladina morí predstavujú pre architektov nové výzvy. Začlenenie odolných a ochranných prvkov do dizajnu má nielen hospodársky zmysel, ale môže pomôcť zmierniť boj proti zmene klímy. "Práve preto, že sme chceli čeliť tejto architektonickej i ekologickej výzve, navrhli sme a vyvinuli tento nevšedný koncept stavby, ktorý je energeticky sebestačný a uhlíkovo negatívny. Budovu sme začali stavať pred 4 rokmi, a dnes sa tešíme z finálneho výsledku," hovorí Nanne de Ru, zakladajúci partner architektonickej kancelárie Powerhouse.

 

rotterdam plavajuca kancelaria 1

 

Plávajúci objekt s rozlohou 4 500 metrov štvorcových je postavený zo starého dreva a jeho „kotvenie“ v rotterdamskom prístave je naplánované na obdobie 5 – 10 rokov. V prípade potreby môže byť stavba dekonštruovaná a premiestnená po vodnej ceste z miesta na miesto. V prípade povodní stúpa s vodou a prispôsobuje sa meniacim sa podmienkam.

 

rotterdam plavajuca kancelaria 3

 

Prefabrikované drevo a štandardizované spoje v budove zvýšili jednoduchosť jej konštrukcie. "Museli sme sa vysporiadať so správnym druhom plávajúceho základu," upresňuje architekt a vysvetľuje, že betónový pontón bol nielen trvanlivý, ale aj tepelne efektívny. Systém výmeny tepla na báze vody ochladzuje budovu v lete a pomáha ju zohrievať v zime.

 

rotterdam plavajuca kancelaria 4

 

Sebestačnosť bola dosiahnutá aj inštalovanými solárnymi zdrojmi energie. Panely sa rozprestierajú na streche, na ploche 900 metrov štvorcových, a sú prínosom aj pri znižovaní hluku, zadržiavaní dažďovej vody. Súčasťou budovy sú okrem kancelárií, prednáškových a konferenčných sál aj reštaurácia a vonkajší bazén.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto a vizualizácie: Archdaily

ZDIEĽAJTE NÁS