Urban Sun alebo Mestské slnko pôsobí na prvý pohľad ako umelecká inštalácia. V skutočnosti však ide o projekt, v ktorom svetlo dokáže čistiť vzduch na verejných priestranstvách a eliminovať tak 99% ochorení.

 

urban sun svetlo 1

 

Autorom projektu je dizajnér Dan Roosegaare, ktorý vo svojom štúdiu skúma silu a účinky svetla už veľa rokov. V roku začal so svojimi spolupracovníkmi pracovať na projekte mestského slnka, a keď sa začala pandémia, jeho vývoj sa stal naliehavejším a potrebnejším ako kedykoľvek predtým.

Čo dokáže svetlo

Dizajnér vytvoril spolu s externými odborníkmi a vedcami z Holandska, USA, Japonska, Španielska a Talianska svetelný zdroj so špecifickým ultrafialovým svetlom s vlnovou dĺžkou 222nm, ktorý preukázateľne znižuje prítomnosť vírusov vrátane rôznych kmeňov koronavírusu a chrípky až o 99,9%.

 

urban sun svetlo 3

 

V porovnaní s tradičným UV svetlom s vlnovou dĺžkou 254nm, ktoré je škodlivé, špecifická vlnová dĺžka svetla 222nm sa považuje za bezpečnú pre ľudí aj zvieratá. Tieto účinky boli overené Holandským národným metrologickým inštitútom. Inštalácia spĺňa všetky bezpečnostné normy Medzinárodnej komisie pre ochranu pred neionizujúcim žiarením.

 

urban sun svetlo 4

 

Všestranné exteriérové využitie

Projekt môže byť umiestnený na akomkoľvek verejnom priestranstve a neinvazívnym spôsobom chrániť zdravie prítomných osôb. Podľa slov dizajnéra sa inštaláciou darí pokračovať v boji proti účinkom sociálnej izolácie a zvyšovať bezpečnosť a dostupnosť verejných priestorov, ako sú kultúrne festivaly, športové podujatia a školské dvory. V súčasnosti je vo vývoji väčšia verzia Urban Sun, ktorá má slúžiť na ploche 3500 metrov štvorcových.

 

urban sun svetlo 2

 

Celosvetové úspechy projektu

Doteraz bol projekt vyznamenaný viacerými oceneniami, stal sa víťazom Gerety award, Architecture MasterPrize, finalistom súťaže FastCompany World Changing Ideas 2021 a finalistom súťaže Fast Company's 2021 Innovation by Design Awards Pandemic Response.

Pripravila: Petra Adamcová

ZDIEĽAJTE NÁS