Túžite po živote bez bolestí chrbta a kĺbov? Pomôcť vám môžu zdravotné matrace, ktoré nie sú zďaleka určené len pre seniorov, ale hodia sa pre všetkých bez rozdielu veku. Od akých ťažkostí vám môžu zdravotné matrace uľaviť a aké výhody so sebou prinášajú?

matrace 4Zdroj obrázka: Pixel-Shot / Shutterstock.com

Ako vám môžu matrace zmeniť život

Túžite po pokojnom a bezbolestnom spánku, po ktorom budete plní energie a nebude vás bolieť krčná ani bedrová chrbtica, svaly a dokonca ani kĺby? K tomu vám môžu dopomôcť kvalitné zdravotné matrace. Vášmu telu totiž poskytnú dostatočnú oporu a postarajú sa o rovnomerné rozloženie váhy vášho tela. Dlhodobo chorí jedinci ocenia špeciálne zdravotnícke matrace, ktoré zabraňujú vzniku preležanín. Vhodne zvolené matrace vám skutočne môžu úplne zmeniť život.

Prečo práve matrace? Predstavte si takú bolesť brucha sprevádzanú hnačkou. Ako by ste ju riešili? Pravdepodobne by ste siahli po liekoch na hnačku. Keď však bolesti odznejú, len málokto sa zamýšľa nad tým, čo spôsobilo tieto ťažkosti. Mohlo pritom ísť o nevhodný jedálniček či nejakú stresovú situáciu. Ak vás teda niečo bolí, skúste sa pozrieť aj na príčinu. To isté platí aj pri bolesti chrbta, kde podstatnú úlohu v eliminovaní bolesti zohrávajú práve zdravotné matrace. Prevencia je totiž rovnako dôležitá pre zdravý spánok.

matrace 1Zdroj obrázka: fizkes / Shutterstock.com

Základné delenie zdravotných matracov

Zdravotné matrace sa delia na štyri základné kategórie (podľa toho načo slúžia):

  • ortopedické,
  • anatomické,
  • antibakteriálne,
  • antidekubitné.

Ako spoznať zdravotný matrac? Hľadajte označenie

Pod pojmom “zdravotný matrac” sa skrývajú len také matrace, ktoré majú zelené logo s krížikom. To totiž znamená, že ide o zdravotnícky prostriedok slúžiaci k liečbe vo všetkých štátoch EÚ. Týmto označením sa môžu pýšiť napríklad luxusné zdravotné matrace Curem, ktoré sú antidekubitné, skvele sa prispôsobia tvaru ľudského tela, a ešte sa dajú zaobstarať za rozumnú cenu.


matrace 2

Zdroj obrázka: New Africa / Shutterstock.com

Pohodlie vám zaručí správny rozmer matraca

Pri výbere zdravotného matraca sa zamerajte predovšetkým na ich správny rozmer. Zdravotné matrace 90x200 centimetrov sú vhodné pre jedincov, ktorí merajú maximálne 175 centimetrov. Dĺžka matraca by totiž mala o 20 až 25 centimetrov presahovať dĺžku jedinca, ktorý na ňom spí.

Zamerajte sa pri výbere taktiež na nosnosť matraca

Ďalším dôležitým ukazovateľom pri výbere zdravotného matraca je voľba vhodnej nosnosti. Pokiaľ by ste nosnosť matraca pri jeho výbere nezohľadnili, mohol by sa rýchlejšie preležať a skôr tak stratiť svoje kľúčové vlastnosti. Bežné matrace majú nosnosť do 110 kg, ale je možné zohnať aj zdravotné matrace do 150 kg.


matrace 3

Zdroj obrázka: tugol / Shutterstock.com

Zdravotné matrace pre seniorov

Spoločnou vlastnosťou zdravotných matracov pre seniorov je to, že sú antidekubitné a dajú sa umiestniť na polohovateľné rošty. Práve medzi seniormi sa totiž často vyskytujú jedinci, ktorí sú dlhodobo pripútaní na lôžku a pravidelné polohovanie je pre nich nutnosťou. S vhodne zvoleným matracom si môžu uľaviť od bolestí a vyvarovať sa vzniku preležanín.

Zdravotné matrace pre tých, ktorí trpia bolesťami chrbta

To, že zdravotné matrace nepatria len do domovov pre seniorov a zdravotníckych zariadení, potvrdzuje aj to, že ich môžu v domácich podmienkach využívať ľudia trpiaci bolesťami chrbta a kĺbov. Zdravotné matrace proti bolestiam chrbta môžu prispieť taktiež k lepšiemu držaniu tela a podporiť krvný obeh.


matrace 5

Zdroj obrázka: All image photos / Shutterstock.com

Starajte sa o zdravotné matrace, vydržia dlhšie

Najlepšie zdravotné matrace poskytnú spáčom kvalitnú oporu celého tela, uľavia im od bolesti a taktiež sa postarajú o regeneráciu svalov a kĺbov. Pri správnej starostlivosti a pravidelnom otáčaní vydržia matrace v perfektnom stave niekoľko rokov. Praktické sú poťahy na matrace, ktoré sú hygienické a zaistia antibakteriálnosť matraca.

Nie je matrac ako matrac. Tie zdravotné spoznáte na prvý pohľad vďaka označeniu zeleného loga s krížikom. Vlastnosti a voľbu vhodného typu zdravotného matraca prispôsobte svojim ťažkostiam. Vďaka matracu sa môžete zbaviť bolestí chrbta, zlepšiť držanie svojho tela a zabrániť vzniku preležanín v prípade dlhšieho pripútania na lôžku.

ZDIEĽAJTE NÁS