Architekti sa oddávna inšpirovali prírodou. Dôkazy o jej vplyve možno vidieť už v symbolike starovekej gréckej a rímskej architektúry. Teoreticky sa termín organickej architektúry, teda architektúry inšpirovanej prírodou objavil v literatúre a sochárstve už na konci 19. storočia.

 

architektura uvod

 

Známym a jedným z prvých predstaviteľom tohto smeru v praxi bol americký architekt Frank Loyd Wright. Iným známym staviteľom, ktorý vzhliadal k prírode a využíval symboliku jej tvarov a vzhľadu bol slávny Antonio Gaudí. Príroda je zdrojom inšpirácie pre staviteľov a architektov dodnes. Krása a majestátnosť týchto stavieb vzdáva hold nielen jej návrhárom a staviteľom, ale najmä samotnej prírode, ktorá bola pre ich vznik inšpiráciou.

Lotosový chrám, Bahapur, Naí Dillí, India

Architekt tejto stavby Fariborz Sahba sa inšpiroval tvarom lotosového kvetu a vytvoril architektúru chrámu pozostávajúcu z 27voľne stojacich mramorových „okvetných lístkov“ usporiadaných do skupín po troch do deviatich strán. Tieto materiály pochádzajú z hory Penteli v Grécku, z rovnakého zdroja pre Parthenon v Aténach. Deväť dverí chrámu sa oficiálne otvorilo verejnosti v roku 1986 a centrálna sála pojme až 2 500 veriacich.

 

dizajn lotus temple india delphi

 

Fake Hills, Beihai, Čína

Rovinatá krajina v mestskej prefektúre Pej - chaj (Beihai) kontrastuje umelo vytvorenými "kopcami" v podobe monolitického bytového komplexu so zvlnenou líniou strechy "Fake Hills. Veľké otvory v štruktúre udržujú slnečné svetlo a výhľad na okolie. Projekt kombinuje dve typológie, ktoré sú bežné pre väčšinu obytných budov v Číne, medzi ktoré patria výškové veže a dlhé nízkopodlažné bloky. Na niekoľkých úrovniach zástavby sa nachádzajú umelé záhrady, ktoré zabezpečujú čistý vzduch v okolí a zabraňujú stekaniu dažďovej vody, čím zabezpečujú udržanie regulovanej vnútornej teploty domu. Autorom architektonického návrhu stavby je Štúdio MAD Architects.

 

dizajn fake hills beihei

 

Výskumný pavilón ICD/ITKE 2014, Štutgart, Nemecko

Táto netradičná stavba, ktorej hlavné využitie na vedecké a výskumné účely demonštruje architektonický potenciál novej stavebnej metódy inšpirovanej stavbou podvodného hniezda vodného pavúka. Prostredníctvom nového robotického výrobného procesu sa pôvodne flexibilné pneumatické debnenie postupne vystužilo uhlíkovými vláknami zvnútra. Výsledný ľahký vláknitý kompozitný plášť tvorí pavilón s jedinečnými architektonickými kvalitami, pričom je zároveň vysoko materiálovo efektívnou štruktúrou. V pavilóne sa študujú štruktúry nachádzajúce sa v prírode. Z inštitútu vzišli rôzne projekty, ktoré posúvajú technológie vopred a v budúcnosti potenciálne zmenia spôsob, akým sa bude stavebníctvo a architektúra uberať.

 

dizajn pavuk podvodny stutgart

 

Lotosový pavilón, Wujin, Čína

K pôvodnému existujúcemu dvojpodlažnému podzemnému mestskému objektu, ktorý sa nachádza pod umelým jazerom dostali architekti zadanie vytvoriť verejnú budovu a park. Tieto mali stelesňovať rozmanitosť i symbiózu exteriéru a interiéru v súlade s prírodou. Sochárska forma Lotosového pavilónu architektonického štúdia 505 sa prirodzene vynárajúca z jazera. Návštevník budovy vchádza zdola a víta ho pompézna katedrála. Farba a svetlo sa kombinujú, čím vytvárajú jasnú a povznášajúcu atmosféru interiéru bez ohľadu na počasie. Prechodná a odstupňovaná farba stien je aplikovaná na stranu rebier okvetných lístkov, čím vytvára hlboký odtieň iba na okraji štruktúry. Ručne kladené biele, béžové a nerezové šesťhranné mozaikové obklady pokrývajú všetky vonkajšie a vnútorné povrchy, plynule sa spájajú a vytvárajú súvislú formu so sedem metrov vysokým lustrom, ktorý sa stáva stredobodom pozornosti zvonku aj zvnútra.

 

dizajn lotus building china

 

Mrakodrap 101, Taipei, Taiwan

Táto stavba je navrhnutá tak, aby pripomínala obrovskú stonku bambusu. Má výšku 508 metrov, 101 nadzemných podlaží a 5 podzemných podlaží. Po svojom dokončení v roku 2004 bola najvyššou budovou sveta a porazila Petronas Twin Towers v Malajzii. Svoj štatút najvyššej budovy stratila v roku 2010, keď ju prekonala Burj Khalifa v Dubaji. Budova sa pýši vnútornými a vonkajšími vyhliadkovými plošinami, ktoré ponúkajú 360-stupňový výhľad na mesto a sú obľúbenými turistickými atrakciami. V roku 2011 jej bola udelená platinová certifikácia LEED, vďaka čomu sa stala "najvyššou zelenou budovou na svete".

 

dizajn taipei

 

Pripravila: Petra Adamcová

ZDIEĽAJTE NÁS