Každý z nás potrebuje mať vo svojej domácnosti miesto, v ktorom sa bude cítiť príjemne, zabudne na všetky starosti a problémy v práci a bude sa venovať len oddychu, poprípade záľubám. Aby sme mali takýto kútik pre seba, potrebujeme si preorganizovať aspoň jednu miestnosť. Najčastejšie si robíme takéto oddychové kútiky práve v spálni, poprípade v pracovni. Ako si teda zariadiť miesto, kde sa bude len relaxovať? Skúste takto.ekobyvanie

 

Miesto na sedenie a ležanie

 

Pri oddychovaní je nevyhnutné, aby ste mali priestor na to, aby ste si pohodlne sadli, poprípade aj ľahli. Ideálne pre vás bude, aby ste si do oddychovej zóny dali buď pohodlné mäkké kreslo, ktoré nezaťaží vašu chrbticu, alebo rozkladaciu pohovku, na ktorú si dokážete ľahnúť aj s partnerom, poprípade partnerkou. Ideálnou kombináciou je kožené kreslo; jemná deka, ktorou sa prikryjete, malý konferenčný stolík, na ktorý položíte pohár s horúcim nápojom a lampa, ktorej smer svetla si budete môcť podľa potreby nastaviť. Ako podmaz odporúčame relaxačnú hudbu.

 

Presvetlenie priestoru, kúrenie

Okolie miesta, kde budete sedieť alebo ležať, musí byť svetlé – využijete to najmä teraz, keď slnko zapadá pomerne v skorom čase. Oddychovú zónu neodporúčame príliš prekurovať, pretože príliš suchý a horúci vzduch vám môže uškodiť a spôsobiť problémy s dýchaním. V žiadnom prípade nemajte záclony až po zem – najmä ak máte radiátor tesne pod oknom. Zabraňujete tak prúdeniu vzduchu po miestnosti.

 

Prispôsobenie

Oddychová zóna, ktorú si oddelíte od miestnosti, by nemala byť príliš odlišná od zvyšného priestoru. Príliš veľký kontrast by bil do očí, preto sa snažte zariadenie oddychovej zóny maximálne prispôsobiť zvyšku izby. Najmä farebne. Kusový koberec zlaďte so zvyšným zariadením, ktorý v zóne máte alebo sa chystáte kúpiť.

 

Dobrý dojem, atmosféra

Pre oddych nevyhnutne potrebujeme prostredie, ktoré sa nám páči a v ktorom sa cítime pohodlne. Každý z nás má úplne iné požiadavky, preto je ťažké určiť, čo všetko musíme mať v oddychovej zóne. Pre dotvorenie príjemnej atmosféry odporúčame doložiť si do tohto priestoru vonné sviečky, ktoré miesto príjemne rozvoňajú a okrem toho aj vytvoria atmosféru – pre niektorých práve atmosféru vianočných sviatkov, ktoré sa nezadržateľne blížia. Ak vaša oddychová zóna nedisponuje veľkým priestorom, snažte a ju nezahádzať zbytočnosťami, ktoré namiesto toho, aby vám priestor zútulnili, robia pravý opak. Na steny nevešajte príliš veľa obrazov rôznych vzorov. Tieto obrazy môžu byť síce pekné, priestor však opticky zmenšia.

 

zdroj: seocentrum

ZDIEĽAJTE NÁS