Nebýva zvykom, že už začiatkom októbra je vykurovacia sezóna v plnom prúde a každý túži piť teplé kakao pri rozpálenom krbe. Ak sa to stane, väčšina z nás si začína predstavovať nedoplatky za energiu. Inšpirujte sa týmito radami, využívajte energiu efektívne a namiesto nedoplatku očakávajte preplatok. S čím by ste mali začať?

ekobyvanie uspora energie

Zateplenie a okná

Zateplenie je dôležité hlavne pri budovách s tenkými stenami ako napríklad paneláky. Vďaka zateplenej fasáde dokážete znížiť únik tepla o 30-40 %. Všetko však záleží na tom, aký materiál, postup a hrúbka zateplenia je použitá. V priemere sa však návratnosť tejto investície pohybuje na úrovni približne ôsmich rokov. O dôležitosti zateplenia vie každý, menej ľudí však už vie o tom, že cez okná uniká viac tepla ako cez steny – približne o 50 % viac. Je to hlavne kvôli tomu, že sklo nemá izolačné vlastnosti a túto funkciu plní vzduch medzi výplňami. Takže čím viac komôr majú vaše okná, tým lepšie izolujú – teplo aj zvuk (optimálne minimum sú tri komory).

 

Podlahové kúrenie vs. radiátory

Ďalšou častou dilemou býva aj to, či sú pre vás lepšie radiátory, alebo podlahové vykurovanie. Ak hľadáte zdroj tepla do stále obývaného priestoru, je pre vás lepší podlahový sálavý systém. Prečo? Okrem toho, že v porovnaní s radiátormi je efektívnejší a pre vás úspornejší, má aj ďalšie výhody. Jednou z nich je napríklad rovnomerné vyhriatie miestnosti a lepšia tepelná pohoda.

 

Radiátory miestnosť vyhrievajú nerovnomerne (pri nich je oveľa väčšie teplo ako na konci miestnosti) a navyše fungujú na princípe cirkulácie vzduchu. S ktorým v miestnosti prúdi aj prach a roztoče, čo je veľká nevýhoda pre alergikov a astmatikov. Pri vykurovaní podlahovým systémom k tomuto javu nedochádza. Musíte si však dať pozor na to, aby ste vybrali vhodný typ podlahy s dobrými teplovodivými vlastnosťami. Medzi také patrí prírodný kameň, keramická dlažba, laminátová plávajúca či vinylová podlaha. A čo jeho nevýhody? Vyššia cena (návratnosť je ale vysoká) a zložitosť inštalácie do už postaveného domu či bytu.

 

Naučte sa správne pracovať s teplotou

Ak chcete efektívne kúriť, základom je vlastné tepelné čerpadlo, ktoré vám pomôže pri vykurovaní a vyhrievaní vody ušetriť až 80 % nákladov. Zabúdať však nemôžete ani na tepelnú reguláciu, začať môžete tým, že v každej miestnosti prispôsobíte teplotu tomu, na čo ju využívate.

  • 21 °C – obývačka, detská izba, pracovňa, spálňa

  • 18 °C – počas noci v miestnostiach, kde sa spáva

  • 22-24 °C – kúpeľňa

  • 17-19 °C – kuchyňa

  • 20 °C – toaleta

Teplota v miestnosti, v ktorej spíte, by mala byť v noci na úrovni 17-18 °C, ak odchádzate z domu na viac ako 48 hodín, na termostate by ste mali nastaviť udržiavacu teplotu 8 °C, pri ktorej vám nič nezamrzne. A keď odchádzate do práce či do školy, znížte teplotu na 16 °C. Aj takto dokážete výrazne znížiť náklady na vykurovanie.

 

Pozor na vetranie

Vetranie v zime býva často problematické. Niektorí ľudia sú schopní nechať okno otvorené na vetračku aj niekoľko hodín, pričom si neuvedomujú, k akým tepelným stratám dochádza. V tomto prípade je najlepšie otvoriť okná dokorán, urobiť prievan a takto nechať vetrať približne 5-10 minút. Čas záleží od veľkosti priestoru a rozmerov okien resp. dverí, ktoré ste otvorili. Ak si dáte na toto všetko pozor, nedoplatku sa obávať nemusíte.

 

Zdroj: seocentrum

 

ZDIEĽAJTE NÁS