Jablká sú v slovenských sadoch a záhradách najčastejšie dopestovaným ovocím. A aj keď tradičnému jablku dnes konkuruje široký výber exotických, chuťovo zaujímavých plodín zo zahraničia, stále patrí medzi naše najobľúbenejšie ovocie.

 

jablká kopa

 

A ide o plodinu s vynikajúcimi účinkami na zdravie. Posúďte sami. Jablká obsahujú vlákninu, ktorá podporuje vylučovanie škodlivých látok. Okrem toho vitamín C, draslík, železo, vápnik a horčík. Viac ako 80 % jablka tvorí voda a žiadny tuk, takže je vhodné pre svoju nízku kalorickú hodnotu. Pomáha predchádzať chorobám tráviaceho ústrojenstva, srdcovo - cievneho aparátu, a isté štúdie hovoria, že znižuje riziko rakoviny.

 

jablko šťava

 

Väčšina vitamínov a minerálov sa nachádza priamo v šupke jablka a tesne pod ňou. Preto sa odporúča konzumácia neošúpaného plodu, ale to len v prípade, že ide o jablko, ktoré je nevoskované a chemicky neošetrované postrekmi. V prípade lesklých "hypermarketových" jabĺk sa odporúča niekoľko násobné umývanie teplou vodou a dôkladné utretie.

 

jablko obchod

 

Najzdravšie sú teda chemicky neošetrované jablká, ktoré nám vyrastú v našej záhrade alebo na overenej farme či ovocnom sade. Zasadiť si jabloň a vypestovať jablká v našich podmienkach nie je náročné. Treba sa poradiť s odborníkom o voľbe vhodnej odrody v závislosti od klimatických podmienok konkrétneho bydliska. Tiež je nutné u niektorých odrôd zvážiť nevyhnutnosť postrekov a náchylnosť k ochoreniam. Po piatich rokov od zasadenia stromu sa dočkáte prvých sladkých plodov.

 

jablko strom

 

Ak máte jablká vhodné na bezprostrednú konzumáciu, poradíte si s nimi jednoducho. Najzdravšie je čerstvo odtrhnuté chrumkavé ovocie prípadne odšťavené jablká, sladšia alternatíva sú kompóty. V prípade, že máte jablká vhodné na zimné uskladnenie, budete sa z ich chuti tešiť oveľa dlhšie.

 

jablka uskladnenie 2

 

Základnou podmienkou na dobré uskladnenie je chladné a suché miesto. Ideálne by sa plody po obratí mali uložiť na drevený podklad a nemali by sa dotýkať. To však predpokladá neobmedzený priestor v pivnici, ktorý má máloktorý bežný spotrebiteľ. Zväčša sa jablká ukladajú do debničiek, a preto je nutné ich pravidelne kontrolovať a triediť napadnuté plody. Dobre uskladnené jablká zberané na jeseň vydržia nezriedka až do marca.

 

jablko uskladnenie

 

Využitie väčšieho množstva jabĺk zo zimného uskladnenia je široké. Jablkové dezerty, koláče a záviny sú overenou klasikou. Okrem sladkých jedál sa jablká vhodne dopĺňajú s pečeným kuraťom, hovädzinou, morčacím mäsom i králikom. Plody sa môžu sušiť, použiť na prípravu čaju, detských výživ a marmelád. Vyznávači zdravého fit štýlu ocenia prípravu rozmixovaných jabĺk do tvarohových a jogurtových krémov, ovocných i zeleninových šalátov.

 

jablko koláč

 

Zdravé, chutné a ľahko dostupné ovocie, tak si dajte záväzok, skonzumovať denne aspoň jedno jablko. Prospeje Vám i Vášmu zdraviu. Dobrú chuť.

 

Text: Petra Adamcová
Foto: unsplash.com

ZDIEĽAJTE NÁS