V obľúbenej výletnej a lyžiarskej destinácii blízko Harrachova na pomedzí Jizerských hôr a Krkonôš, vyrástla chalúpka otvorená pre verejnosť ako možnosť ubytovania, ale slúži aj na voľné víkendy rodiny a priateľov jej majiteľov.

 

projectica 7 uvod

 

Hlavným zámerom terajších majiteľov bolo nájsť príjemné miesto, kde si človek odpočinie, spomalí od rušných všedných dní a v krásnom prírodnom prostredí si užije príjemný čas s rodinou a priateľmi.

Tradícia v symbióze s dnešnou dobou

Pre majiteľov bola chalúpka spomienkou na príjemné časy detstva a rozprávok. Keď sa naskytla možnosť jej zakúpenia, bola to jasná voľba. Celý príbeh chalúpky a aj histórie miesta, na ktorom stojí, poznali z rozprávania pôvodnej majiteľky. Možno aj jej spomienky, ktoré podrobne novým majiteľom s láskou porozprávala, ovplyvnili celý budúci charakter chalúpky. Domček – chalúpka, ktorá bola zrekonštruovaná, má do svojej novej podoby premietnuté zachovanie pôvodu, tradícií, remesla, lokálnosti, ale aj novosť, sviežosť a odtlačok dnešnej doby a odtlačok toho, čo je blízke novým majiteľom.

 

projectica 6 projectica 5

 

Miesto na oddych a relaxáciu

Cieľom rekonštrukcie bolo vytvoriť upokojujúce minimalistické prostredie a podčiarknuť celkovú atmosféru chalúpky, ktorá je takmer identickou kópiou tej pôvodnej. Dôležitá bola kvalita materiálu, prevedenie a celková kompaktnosť vonkajšej a vnútornej atmosféry chalúpky. „Chceli sme miesto, kde môžeme kvalitne tráviť čas s rodinou, či už aktívne v zimnom čase na bežkách alebo pri jarných prechádzkach, dlhých raňajkách alebo naopak za teplých, letných večerov pri ohni, na jeseň, kedy si posedíme pri zapálenej kachľovej peci a budeme si len tak v tichosti užívať výhľady do údolia,“ hovoria o svojich splnených zámeroch majitelia. Názov chalúpky "Dve sestry" pramení z osobného príbehu majiteľky. Je pripomienkou vlastnej sestry, dvoch dcér – sestier a viery v silu spojenia ženskej energie.

 

projectica 2

projectica 1

 

Kópia pôvodného bývania

Chalúpka kopíruje takmer totožne svoju historicky pôvodnú predlohu – rodinnú chalupu, v ktorej sa pôvodní majitelia občas v horách zdržiavali aj natrvalo. V jej fasáde sú dodržané tradičné postupy jizerskej architektúry. Všetky drevené prvky sú vyrobené ručne na mieru, strechu pokrýva krytina z jesenických šindľov a funkčné okná s dvojsklom kopírujú tradičné tvarovanie.

Predvolená bola aj dispozícia vnútorných miestností, ktoré kopírujú jej pôvodný stav. Na prízemí je to veľkorysá izba s kachľovou pecou, posedením a zázemím kuchyne s možnosťou roztvorenia francúzskeho okna a otvorenia celého priestoru do záhrady. Samostatná kuchyňa orientovaná na východ sa zase atmosférou výborne hodí na ranné stolovanie a ponúka všetko zázemie pre pohodlné varenie. V objekte sa nachádzajú aj dve samostatné kúpeľne s WC a sprchou.

 

projectica 3

 

Rešpekt k jizerskej architektúre

Na hornom poschodí sú dve spálne s možnosťou ubytovania pre celkom osem osôb. Dizajn nábytku balansuje na hranici medzi minulosťou a súčasnosťou. Architektonická spoločnosť Projectica, ktorá je autorom celého projektu a výstavby kombinovala zámerne niekoľko druhov a odtieňov driev, kovov a svetlých tónov.

 

projectica 2

 

V detailoch sa v priestore premieta teplá oranžová farba. Mobiliár je navrhnutý v jednoduchom tvarovaní a v kvalitných materiáloch kovu alebo masívneho dreva. Nábytok bol vyrobený na mieru stolárskymi dielňami, alebo ide o repasiu starých kusov nábytku a osvetlenia.

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií: Studio Projectica
Foto: Kubicek.Studio

ZDIEĽAJTE NÁS