S príchodom jesene sa krátia dni, záhradky a balkóny nám už odovzdali svoju úrodu. Ak si však chcete preniesť aspoň kúsok zelene a prírody do svojho príbytku, skúste to s voňavými a jedlými bylinkami, ktoré okrem skrášlenia interiéru dodajú každému pripravovanému jedlu vo vašej kuchyni úžasnú chuť a vôňu. Stačí ak dodržíte niekoľko dôležitých zásad.

bylinky 5Správne zvolené miesto


Miesto, na ktoré umiestnime črepníky alebo nádoby s bylinkami musí byť svetlé. Preto je vhodné voliť okenný parapet orientovaný na južnú alebo západnú stranu. Dostatočné svetlo pre bylinky sa dá riešiť aj špeciálnym umelým osvetlením s rôznymi vlnovými dĺžkami, ktoré je nevyhnutné napríklad v prízemných tmavých bytoch alebo v bytoch, ktoré sú zaclonené a tienené inými stavbami.


Ideálne je, ak priamo pod okenným parapetom, na ktoré umiestňujeme bylinky nie je situované ústredné kúrenie. To by mohlo rastliny vysušovať. Ak sa kúrenie nachádza práve na tomto mieste, je dôležité pravidelné jemné rosenie rastlín. Vetranie chladným vzduchom a prievan bylinkám tiež nepospieva.

bylinky 2Nádoba a substrát


Nádoby na bylinky by mali mať odtokové otvory, aby sa zabránilo premokreniu pôdy. Na spodok sa odporúča aplikovať keramzit alebo drobné kamienky, cez ktoré prebytočná voda odtečie do podkladovej misky. Pôda na pestovanie bylín by mala byť priepustná a vzdušná, dá sa vytvoriť zmiešaním zeminy s rašelinou a trochou piesku. Špeciálny substrát na byliny sa však dá aj zakúpiť v záhradkárskych potrebách.

 

Čo sa týka voľby nádoby, tu si urobte radosť podľa vašich predstáv. Trendy sú bylinky v plechoviciach, sklenených pohároch, hlinených črepníkoch, ale aj prepojených poschodových nádobách. Ak zvolíte jeden črepník pre viaceré druhy bylín, informujte sa u odborníkov, ktoré druhy rastlín si navzájom vyhovujú a naopak.

bylinky 3Starostlivosť


Častá zálievka byliniek v interiéri býva základnou chybou pri ich pestovaní. V zime je zálievka vyžadovaná až vo chvíli, keď je substrát na dotyk suchý. Hnojenie byliniek sa neodporúča. Pri zbere byliniek sa trhajú lístky rastlín, napríklad bazalka či rukola, čerstvé výhonky, napríklad mladý petržlen, mäta alebo saturejka, prípadne sa strihajú nožničkami celé vňate, napríklad pažítka.

 

Pripravila: Petra Adamcová

ZDIEĽAJTE NÁS