Pri ratane sa každému vybaví záhradný nábytok vyhotovený z prírodného materiálu. K tejto predstave vám ešte radi pripomenieme, že nejde len o nábytok pre exteriérové použitie, ale s príchodom zimy si ratan môžete priniesť i do vášho príbytku, ktorý vám pripomenie atmosféru tropického vzduchu, slnka a odchádzajúceho leta. Samozrejme, prevažná väčšina z vás pozná ratan len ako pohodlné sedenie na terase, no vedzte však, že ratan má omnoho väčšie využitie.ratan5

Kto by ho nepoznal. Ešte v 80. rokoch minulého storočia sa nábytok a bytové doplnky vyrábali z tohto exotického materiálu i u nás. Po roku 1990 sa však výrobky z ratanu na náš trh začali dovážať len zo zahraničia a to z oblasti Ázie, kde ratan dodnes tvorí tradičný materiál na výrobu nábytku.

 

S nástupom umelého ratanu tzv. polyratanu, ktorý vďaka svojej vysokej odolnosti voči poveternostným vplyvom je využívaný hlavne ako exteriérový nábytok, obľuba prírodného ratanu za posledných 20 rokov výrazne poklesla. A to i napriek tomu, že sa jedná o prírodný materiál s vysokým stupňom udržateľnosti.ratan2

Čo ste o ratane nevedeli

 

Za vznikom tohoto „zeleného“ materiálu stojí partia mladých nadšencov z juho nemeckého mestečka Kißlegg, vyznávajúcich prírodné produkty a ekologické princípy, ktoré sa prezentujú pod značkou „out for space“. Spájajú výskum a estetiku s cieľom vytvoriť nový spôsob vývoja a výroby udržateľných produktov. Inšpirovaný prírodou, tradičnými remeslami a novými technológiami nastavujú nové štandardy vo výrobe udržateľných materiálov a inovatívnych produktov. Do tejto ich filozofie zapadá i ratan ako čisto prírodná obnoviteľná surovina.

 

Ratan rastie veľmi rýchlo a má významné výhody oproti iným druhom dreva. Ratan prirodzene vytvára symbiotický vzťah so susednými rastlinami v dažďovom pralese, ako sú niekoľko rokov staré stromy Meranti. Dažďový prales je pre ratan nevyhnutný – to znamená, že pestovaní ratanu by podporilo ochranu dažďového pralesa alebo dokonca opätovné zalesňovanie na rozdiel od rozširovaní monokultúr. Kupovanie ratanových výrobkov tak nepriamo prispieva ku zdraviu a ochrane svetových dažďových pralesov.

Ratanovy stolDesign vintage: Návrat k jednoduchému retro dizajnu, produkt vhodný ako stolička alebo stolík.

Ratanovy stolik

Bazar Bizar: Ručne tkaná podnožka alebo príležitostný stôl. Je ideálny ako podnos na časopisy alebo ako príležitostný stôl.

Ratanove stolicky

Jedálenská stolička Hapur od House Doctor je úžasným doplnkom do vašej kuchyne, jedálne alebo na terasu.

foto4Pipelin tkaný ratanový kôš s prírodným dubovým rámom. Kombinácia snov – postavte nočné stolíky a časopisy uložte do koša nižšie.

ratanove svietidloNástenné svietidlo s ratanovým prútim - Wickerwork

foto6Nádherné francúzske inšpirované ratanové lôžko MATILDA RATTAN bolo navrhnuté s dôrazom na detail.

 

Pripravila: Petra Laclavíková

ZDIEĽAJTE NÁS