V poslednom desaťročí sa výrazne rozšíril trend mikro-domov a zdá sa, že malé mestské domčeky budú nahrádzať tie veľké. Na trh prichádza cenovo dostupný domov pre mladých ľudí, ktorí zápasia s vysokými nákladmi na bývanie vo veľkomestách.Mikro domy - VIETNAM

Prvýkrát sa svetu tieto útulné domčeky s priemerom okolo 2,3 metra ukázali v Hongkongu ako koncept niečoho, čo môže byť v budúcnosti úplná samozrejmosť.Ľudí, ktorí sa rozhodli pre život vo veľmi populárnych mini domoch (zväčša ide o domy s rozlohou približne 10 až 50 m2) presvedčil najmä fakt, že takéto bývanie dokáže preukázateľne znížiť nepriaznivý dopad na životné prostredie a tiež výrazne minimalizovať náklady na život obyvateľov. Vzhľadom na veľkosť mini domov je totiž možné stavbu zrealizovať s využitím prevažne recyklovaných materiálov a pri ich stavbe vzniká oveľa menej odpadu.

 

Dôvodom je fakt, že sa jedná len o prvotný koncept a návrh ako je možné vyplniť úzke a ťažko využiteľné priestory v stále sa zväčšujúcich mestách. Rovnako by mohli byť riešením v prehustených veľkomestách, kde si mladý človek kvôli vysokým cenám a nákladom len ťažko môže dovoliť vlastné bývanie. Čas ukáže, či sa tento nápad uchytí, alebo poslúži aspoň ako inšpirácia pre iné projekty podobného typu.


Z histórie

 

Prvé a najznámejšie mikro apartmány boli postavené v Tokiu už v roku 1972. Ich výstavba má význam najmä v preplnených mestách s vysokým nájomným. Najčastejšie sa však využívajú len ako akési hotelové izby určené pre turistov. V súčasnosti sa tento trend dostáva aj do Ameriky, kde prebieha výstavba prvých skutočných mikro bytov. Celý komplex má okrem obývateľných priestorov obsahovať aj ďalšie vybavenie ako posilňovňu, kaviarne, obchod a ďalšie.

 

A tu vám ukážeme to najlepšie z najlepších malých domovov:

Micro dom - Studio Liu Lubin

Micro dom interier - Studio Liu Lubin

Mikro domy HOUSES KYOTO JAPAN

Mikro domy - Interier HOUSES KYOTO JAPAN

Mikro domy VietnamMikro domy - interier Vietnam

Mikro domy - HOSPITALITY ARCHITECTURE CRMikro domy - HOSPITALITY ARCHITECTURE CZECH REPUBLIC

ZDIEĽAJTE NÁS