Pozrite sa na niekoľko zásad, pri dodržiavaní ktorých by ste s dobrým spánkom nemali mať problémy. V prvom rade však treba povedať, že žiadne z nasledujúcich odporúčaní nie je viac či menej dôležité ako to predošlé. Želaný efekt znovuzískania energie zo spánku nastane až ich zosúladením a harmonizovaním. Tak poďme na to.

3 zasady zdraveho spanku

Ideálna teplota
Teplota v miestnosti má priamy dopad na kvalitu spánku. Telo sa pri spánku prekrvuje a dokonca spaľuje tuky a kalórie, no len za predpokladu, že okolitá teplota nepresahuje 18 °C. Pre organizmus je prirodzené, že za takýchto podmienok musí vyvinúť istú snahu aby sa zohrial. Ak je naopak v miestnosti príliš dusno a teplo, namiesto oddychu sa potíme, ťažko sa nám dýcha a máme prerušovaný spánok. A to rozhodne zdravé ani prospešné nie je. V sparnom lete sa oplatí miestnosť vetrať najmä skoro ráno a neskoršie večer a pokiaľ je pred vami teplá noc, budú vám stačiť jemné saténové obliečky a ľahký paplón.

 

Na čom spíte?
Pri spánku je rozhodujúce nie len to kde, ale aj na čom spíme. Posteľ by sa mala prispôsobiť vám a nie vy jej a to nie len veľkosťou, ale aj tuhosťou – posteľ by rozhodne nemala byť mäkká. Pre lepšiu oporu chrbtice a pohybového aparátu preto voľte skôr tuhšie a tvrdšie matrace. Z postele by vám nemali trčať ruky ani nohy ani v prípade, že spíte vo dvojici. V takom prípade si vyberajte pohodlné postele 160x200. Čo do materiálu sú stále veľmi obľúbené drevené postele na nožičkách, vďaka ktorým je zabezpečená cirkulácia vzduchu a nehrozí zaparenie.

 

Pssst

Idem spať, poprosím ticho, nerušiť! Hoci si to neuvedomujeme, naše telo reaguje na okolité podnety aj počas spánku. Už zvuk o sile 40 decibelov môže byť nepríjemný a ten vydáva napríklad aj tikanie budíka. Ani vŕzganie dverí dvakrát na pohode nepridá, preto si zadovážte kvalitné kľučky Cobra a dbajte na dobre premazané pánty. Tak isto spoje na posteli by mali sedieť pevne.

 

zdroj: Seocentrum

 

ZDIEĽAJTE NÁS