Tým najprirodzenejším a zároveň najkvalitnejším relaxom je klasický spánok, počas ktorého sa telo zregeneruje najlepšie. Ako však docieliť, aby bol spánok účinný?

 aby spanok liecil v

Buďte osožní sebe aj iným

To, čomu sa cez deň venujete, sa odrazí na vašom výzore a psychickej pohode viac ako by ste čakali. Ak je to čo i len trochu možné, spravte za deň aspoň jeden dobrý skutok alebo čin, z ktorého bude mať dobrý pocit nie len vaše okolie, ale najmä vy. Jeden takýto moment vás môže zbaviť únavy alebo zlých pocitov z ťažkého dňa v práci. Zaspávať s hrejivým pocitom je predsa fajn. Navyše vám to dodá viac sebaistoty, budete sa cítiť dobre a lepšie zvládnete aj nadchádzajúci pracovný deň.

 

Čistý priestor
Aj priestor, v ktorom sa pohybujeme, na nás istým spôsobom vplýva. Vyberte si nábytok do spálne tak, aby bol s celou miestnosťou v harmónii, aby ladil nie len farbou, ale aj prevedením a použitými materiálmi. Podľa východnej filozofie feng – shui by ste sa tiež mali vyhnúť ostrým hranám, ktoré na spánok pôsobia rušivo. Spálňa by mala byť vzdušná a bez rušivých elementov, televízor, počítač alebo rádio teda nechajte podľa možností za jej dverami. Podobne ako pracovný život, zmluvy a faktúry počas spánku aj tak nevyriešite. Vyvarujte sa aj výrazných farieb a agresívnych tvarov.

 

Na čom spíte?
Posteľ je ďalším z momentov, ktoré sa tiež podpisujú pod kvalitu ranného prebúdzania. Keď si na ňu ľahnete, ihneď viete ktorá bije. Pri kúpe postele sa skúste zamerať na teplé prírodné materiály, predsa len, drevo je stále len drevo. Vzdušnosť by nemala byť len výsadou spálne, ale aj vašej postele. Z tohto dôvodu si preto vyberajte spomedzi modelov na nožičkách, ktoré zabezpečia stálu cirkuláciu vzduchu pod posteľou. Zo správnej postele by ste nemali vytŕčať v žiadnom smere a mali by ste sa cítiť príjemne. Aj pohodlné matrace sú preto dôležité – nemali by byť veľmi mäkké, voľte radšej tvrdšie kvôli lepšej opore chrbtice a pohybového aparátu.

 

Pozor na stupne
Teplota okolitého prostredia by pri spánku nemala v ideálnom prípade presahovať 18 °C.  V horúcom lete je to veľakrát utópia, vtedy však voľte čo najľahšiu prikrývku. Keď je totiž telo vystavené priveľkej teplote, počas spánku si neoddýchne a dobre sa neprekrví, skôr naopak. Voľte teda vhodnú posteľnú bielizeň, hoc aj lacné obliečky. Hlavné je, aby ste sa cítili dobre. Dbajte na to, aby ste v miestnosti nemali vydýchaný a ťažkých vzduch. Vetrajte. V zime nárazovo, v lete najmä vtedy, keď je teplota vonku ešte znesiteľná – ráno a vo večerných hodinách. Pokojne aj na prievan, vzduch sa aspoň ochladí a rýchlejšie vymení.

 

zdroj: Seocentrum

ZDIEĽAJTE NÁS