V situácii, keď nie je možné zatepliť dom z vonkajšej strany, alebo to nedovoľuje vzhľad jeho fasády (napr. pri historických budovách), je ideálnym riešením vnútorné zateplenie minerálnymi doskami Multipor. Tieto dosky však môžete použiť aj na vonkajšie zateplenie stavby.

 

xella multipor 1

 

Pre každého stavebníka sú výrobky značky Ytong symbolom osvedčeného a súčasne inovatívneho stavebného systému. Do sortimentu firmy Xella CZ ale patria okrem Ytongu a vápennopieskových tvárnic Silka aj minerálne tepelnoizolačné dosky Multipor. Tvárnice Silka spĺňajú najvyššie požiadavky na únosnosť a protihlukovú ochranu stavieb, dosky Multipor sú nehorľavé a ekologické dosky s výnimočnými tepelno-izolačnými schopnosťami.

Kalcium-silikátové minerálne dosky Multipor sú vhodné pre vnútorné zateplenie, svoje uplatnenie majú aj ako vonkajšie zateplenie

Minerálna nevláknitá izolácia Multipor je izotropná, masívna izolácia s vysokou hodnotou tepelnej ochrany (λu = 0,044 W/mK), vďaka čomu významne znižuje spotrebu energie, resp. náklady na prevádzku domu. Dosky Multipor sa vyrábajú z čisto prírodných surovín v hrúbke od 50 mm do 200 mm a sú nielen tvarovo stále, ale aj veľmi odolné voči UV žiareniu, chemikáliám a vysokým či extrémne nízkym teplotám. Multipor výborne odoláva aj ohňu, dosky sú nehorľavé a patria do najvyššej triedy reakcie na oheň A1. Zároveň sú rezistentné proti vlhkosti a ich aplikácia je možná aj vo vlhkých priestoroch (kúpeľne ap.).

Podľa Ing. Martina Mihála, vedúceho technického oddelenia Xella CZ&SK, sú najčastejšie používané hrúbky dosiek 50 a 100 mm a ich návrhové (výpočtové) tepelné odpory sú R = 1,14 m2.K/W (u dosiek 50 mm) a R = 2,27 m2 .K / W (pre dosky 100 mm). „To znamená, že tepelné straty starej steny z plnej pálenej tehly s hrúbkou 450 mm zníži 50 mm hrubá doska Multipor na 1/3 a 100 mm hrubá doska Multipor na 1/5 pôvodnej hodnoty. To sa výrazne prejaví v posúdení energetickej náročnosti budovy a už pri 50 mm doske rieši vo väčšine prípadov tepelnú pohodu a povrchovú kondenzáciu.“

 

xella multipor 2

 

Veľkou prednosťou systému Multipor sú jeho sorpčné schopnosti - zateplenie vie s vlhkosťou pracovať a je schopné ju transportovať v celej ploche

Kalcium silikátovej dosky Multipor sú kapilárne aktívnym materiálom, ktorý je vďaka svojej štruktúre schopný prijímať a prenášať vodu vo forme pary, prípadne kondenzátu. „Pri podmienkach vykazujúcich zvýšenú vlhkosť interiéru materiál ľahko prenáša vlhkosť do svojho jadra a pri zmene na priaznivé podmienky sa tejto prebytočnej vlhkosti zase rýchlo zbavuje odparovaním. To nie je samoúčelné, pri vnútornom zateplení je naopak kľúčové správne vyriešiť kondenzáciu vodnej pary. A zateplenie našimi paropriepustnými doskami s vhodnými kapilárnymi vlastnosťami „zvládne túto problematiku“ bez použitia parozábran len prostredníctvom aktívneho transportu vodnej pary a vody.“ hovorí Martin Mihál.

Multipor znesie vďaka svojej štruktúre vysoké mechanické namáhanie aj v priestoroch s vyššou prevádzkou

Dosky odolávajú mechanickému poškodeniu, vrátane degradácie chemikáliami a dávajú konštrukciou vlastnosti plnej steny. Tí, ktorí s doskami Multipor pracujú, ocenia kompaktné rozmery a nízku hmotnosť, ktoré umožňujú jednoduchú manipuláciu. Systém sa tak dá rýchlo spracovať a jednoducho prispôsobiť priestorovým podmienkam. Dosky sú vyrobené na čisto prírodnej báze a neobsahujú znečisťujúce látky, neuvoľňujú žiadne škodlivé emisie a majú vynikajúce hodnotenie vplyvu na životné prostredie v celom svojom životnom cykle.

ZDIEĽAJTE NÁS