Aj náhoda prispela k vzniku zaujímavého umeleckého diela, ktoré je priamou súčasťou prírody a situované v prostredí, kde vzniklo. Počas obnovy turistických chodníkov v talianskom lese Monte Ceceri, spoločnosť vykonávajúca údržbu informovala majiteľov, že pri práci narazili na veľký kmeň storočného duba cezmínového, ktorý pravdepodobne spadol počas búrky.

 

strom novy zmysel 1 maly

 

Mimoriadna príležitosť a podmanivé prostredie lesa, v ktorom vraj aj Leonardo da Vinci vytvoril svoju skicu lietajúceho stroja, priviedli majiteľov pozemku k myšlienke osloviť umelca Lucu Gnizia, ktorý sa zameriava na umenie vytvárané z prírody.

Predstaviteľ eko-sociálneho umenia

Gnizio je eko-sociálny umelec, ktorý verne dodržiava "tri R" - redukovať, opätovne používať a recyklovať. Vďaka svojej inšpirácii a vnútornej intuícii vytvára nové úrovne krásy, obsahu a zmyslu z toho, čo by sa za iných okolností považovalo za odpad. Vďaka kreativite svojim umením pozýva okoloidúcich na návštevu do vnútra stromu, na miesta, kde kedysi tiekla miazga, kde je možné dotknúť sa dreva, ovoňať jeho vôňu a cítiť energiu duba cezmínového.

 

strom novy zmysel 3

strom novy zmysel 4

 

Pohľady do ticha skál i do historického mesta

V strome sa nachádzajú dve sedadlá. Jedno smeruje do údolia a druhé do kopcov. Návštevníci si tam môžu sadnúť alebo ľahnúť a pozorovať vzdialenú panorámu Florencie alebo sa inšpirovať krásou skál na skalnatej stene starého lomu. V prípravnej fáze je aj tretie sedadlo, ktoré bude naplnené vodou. Jazierko ale bude slúžiť len estetickému a umeleckému účelu, nebude určené na kúpeľ.

 

strom novy zmysel 2

 

O svojom diele sa Gnizio vyjadril nasledovne: "Na tejto zemi len prechádzame a nič z nej nám nepatrí. Fyzickým vstupom do útrob stromu môžeme nadviazať intímny a zmyslový dialóg s tou časťou z nás, ktorá je nám vrodená. Krásu zeme by sme mali rešpektovať a chrániť."

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Alessio Guarino

ZDIEĽAJTE NÁS