Budova s kanceláriami vo vietnamskom Hočiminovom meste bola postavená priamo na rušnej križovatke do tvaru písmena T, s výhľadom na verejný park a námestie. Vďaka svojej dispozícii boli ale jej dve hlavné fasády vystavené priamemu slnečnému žiareniu od rána až do súmraku. To spôsobovalo veľké prehriatie interiéru.

 

hočiminovo mesto kancelária zelen 0 uvod

 

Na vyriešenie zatienenia bola využitá perforovaná geometria. Tá umožňuje vytvoriť medzipriestor na tienenie, pri zachovaní rozsiahleho vizuálneho kontaktu zvnútra zastavaného prostredia s prostredím v exteriéri. Oddialenie fasádnej konštrukcie poskytlo priestor pre vonkajšiu zeleň a výsledkom celej zástavby je chránená fasáda so živou zeleňou.

 

hočiminovo mesto kancelária zelen 5

 

Práca v kancelárii uprostred zelene

Každý kancelársky priestor v interiéri má výhľad na protiľahlý zelený povrch a výsadbu. Na každom poschodí pokračuje systém podobných zelených plôch so vzájomným očným kontaktom z rôznych úrovní.

 

hočiminovo mesto kancelária zelen 1

hočiminovo mesto kancelária zelen 0

 

Drevené lamely vytvorili ďalší priestor

Súbor drevených lamiel v tvare kociek na budove poskytuje účinné tienenie voči prestupujúcemu diagonálnemu dennému svetlu. Zasklenie okien zase odráža svetlo a odvádza teplo, čím sa znižujú celkové náklady na klimatizáciu a údržbu budovy.

 

hočiminovo mesto kancelária zelen 3 hočiminovo mesto kancelária zelen 4

 

Návrat k prírode

Kancelária teraz napriek rušnej ulici pôsobí ako budova obklopená lesom, vďaka zeleni vyčnievajúcej z každého dostupného miesta. Ako sa vyjadrili architekti zo štúdia TAA Design, „príroda sa svojimi prirodzenými schopnosťami naučila vytvárať si tienisté a chladné priestory. My ako dizajnéri sa musíme naučiť, ako nasledovať tento model, a ako prostredníctvom návratu k prírode dokážeme zlepšiť nielen pracovné ale celkové životné podmienky nás všetkých.“

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Hoang Le

ZDIEĽAJTE NÁS