Zelené steny, vertikálne záhrady a živé zelené fasády sú posledné desaťročia v architektúre vyhľadávaným trendom. A niet divu, majú veľmi veľa benefitov, od zdravotných až po estetické. Nachádzajú sa v exteriéri i interiéri, v komerčných a verejných budovách, v súkromných a rodinných domoch a bytoch.

 

vertikalna zahrada 1

 

História a vývoj zelených stien

Za prvé rastlinné steny sa považujú visuté záhrady starovekého Babylonu. Historické záznamy hovoria, že ich dal postaviť kráľ Nabuchodonozor II. pre svoju manželku v roku 600 pred n. l. Na týchto záhradách tiekla pramenitá voda z vrcholu palácových múrov a stekala do mnohých terás, čim udržiavala rastliny svieže a kvitnúce. Tento palác je preto považovaný za prvú budovu so zabudovaným zavlažovacím systémom.

Vývoj moderných systémov zelených stien sa už ale pripisuje Stanleymu Hartovi Whiteovi, profesorovi krajinnej architektúry na Univerzite v Illinois. V roku 1930 testoval na svojom dvore rôzne prototypy systémov zelených stien. Neskôr, v roku 1938, patentoval svoj systém pod názvom "Botanické tehly". Boli to modulárne jednotky, ktoré bolo možné naskladať do veľkých výšok. V roku 1988 bol vynález popularizovaný francúzskym botanikom Patrickom Blancom. Blanc založil známu vertikálnu záhradu v Parížskom múzeu vedy a priemyslu, ktoré prinieslo tento koncept verejnosti.

 

vertikalna zahrada 4

 

Aké sú výhody zelených stien?

Jednou z kľúčových výhod zelených stien je, že vytvárajú vlastnú mikroklímu. Mikroklímy regulujú teploty a slúžia ako priestor, ktorý môžu obývať malé rastliny, zvieratá a iné organizmy. Vytvorením mikroklímy sa súčasne zlepšuje exteriérová biodiverzita a regulujú teploty vzduchu. Rastliny totiž zabraňujú povrchom budov absorbovať a znovu vyžarovať slnečnú energiu do okolia. To pomáha zmierniť efekt mestského tepelného ostrova.

 

vertikalna zahrada 3

 

Okrem vytvárania mikroklímy sú zelené steny vynikajúce pri posilňovaní zdravia a pohody. V súčasnosti je jedným z najvýznamnejších zdravotných problémov nebezpečná úroveň znečisťujúcich látok a mikročastíc v mestskom prostredí. Rastliny zachytávajú toxíny zo vzduchu, čím ho prirodzene čistia. Biofilné dizajnové prvky navyše zlepšujú celkové zdravie a psychickú pohodu, znížením úrovne stresu, zlepšením nálady a zvýšením duševnej pohody.

 

vertikalna zahrada 2

 

Výskumy dokázali pozitívny vplyv zelenej infraštruktúry aj pre pracovné prostredie. Živá zeleň zvyšuje produktivitu a kreativitu, rastliny tlmia hluk a celkovo vytvárajú pokojnú atmosféru potrebnú k myšlienkovým procesom a novým nápadom. A keď už nemáte v kanceláriách alebo vo svojich pracovných domácich kútikoch živé zelené steny, pomôže vám aj niekoľko živých, menších i väčších rastlín v črepníkoch.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Elementiltd.com

ZDIEĽAJTE NÁS