Šetrenie energií sa rieši v každej oblasti života. Pri rekonštrukcii domov a nových stavbách je nevyhnutné, aby spĺňali určité štandardy a predpoklady energetickej úspornosti. Ako nám v tomto dokážu pomôcť tepelné izolácie?

 

tepore 1

 

V dnešnej dobe sa pojem šetrenie energií rieši najmä vo vzťahu k ušetreniu finančných prostriedkov pri užívaní nehnuteľností, pri bývaní v bytových domoch a rodinných domoch. Je dôležité sem však zahrnúť aj náklady určené na prevádzku nehnuteľností. My sa v nasledujúcom vysvetlení zameriame hlavne na náklady spojené s vykurovaním a chladením objektov. Neopomenieme ani faktor kvality vnútorného prostredia, klímy v interiéri a na podceňované akustické vlastnosti stavby.

Posledné roky nám ukázali, že pokojné bývanie a nízke náklady s ním spojené sú len fikciou. Až v čase nedostatku a zvýšených nákladov si ľudia často uvedomia, ako zbytočne plytvajú so zdrojmi, ktoré nie sú nevyčerpateľné. Obnoviteľnosť je pojem, ktorý naberá na dôležitosti v časoch strádania. Preto sa prírodné izolácie z hľadiska budúcnosti stávajú ideálnymi stavebnými materiálmi pri tepelnej ochrane budov. Hlavným cieľom prírodných izolácií je zlepšenie energetického výkonu budov, zlepšenie kvality vnútorného prostredia budov a zároveň minimalizácia negatívneho vplyvu na životné prostredie.

 

tepore 6 tepore 4 tepore 3

 

Typy prírodných izolácií

Samotné šetrenie energiami sa začína už pri samotnom projektovaní budov. Spoločnosť Tepore s. r. o. sa pred desiatimi rokmi zamerala na využívanie prírodných izolácií z drevovlákna, konope, ľanu, ovčej vlny, korku, slamy a hlinených platní a omietok v stavebnom priemysle. Snahou bolo, aby prírodné izolácie, rokmi overené, neboli vnímané len ako alternatívne stavebné materiály, ale aby sa používali ako bežné izolácie v stavebnom priemysle. Preto v spolupráci s Technickým a skúšobným ústavom stavebným začali riešiť aj konštrukčné riešenia s využitím prírodných izolácií. Svoju snahu zacielili najmä na konštrukcie s parametrami pre pasívne stavby, stavby s nulovou spotrebou energie a stavby plusové a konkrétne konštrukcie stien a striech.

 

tepore 2

 

Priedušnosť prírodných izolácií

V súvislosti s témou prírodných izolácií je dôležité zmieniť sa o pojme difúzna otvorenosť stavebných konštrukcií. V posledných rokoch sme svedkami čoraz väčšieho uzatvárania stavieb a utesňovania konštrukcií. S tým prichádzajú aj neduhy, ako nedokonalé vetranie priestorov, zmena kvality vnútorného prostredia. Vznikajú defekty v konštrukciách, ktoré môžu mať za následok zvýšenú vlhkosť, vlhké steny, strechy a v dôsledku čoho môžu vznikať plesne, hniloba prvkov atď. Prírodné izolácie majú tú výhodu, že ich použitie umožňuje výstavbu objektov, ktoré dokážu „dýchať“, zabezpečujú príjemnú vnútornú klímu a prax ukazuje, že ich využitie vytvára vnútornú klímu vhodnú aj pre ľudí s rôznymi zdravotnými ťažkosťami ako sú dýchacie problémy, astma a podobne.

 

tepore 4

 

Využitie prírodných izolácií v praxi

Okrem využitia prírodných izolácií pri ochrane budov v zimných mesiacoch sú účinné aj vďaka svojim vysokým objemovým hmotnostiam na ochranu konštrukcií pred prehrievaním sa v lete. Tepore spoločne s partnermi a realizačnými firmami postavili niekoľko desiatok domov s parametrami konštrukcií vhodnými pre výstavbu pasívnych domov. Posledný rok pomocou slameného systému s použitím fúkanej slamy a drevovláknitých dosiek zrealizovali plusový rodinný dom, kde podľa PHPP výpočtu je celoročná spotreba elektrickej energie na vykurovanie a prípravu TUV nižšia ako inštalovaný výkon fotovoltických panelov.

V domoch s využitím správnych návrhov a izolácií sa náklady na uchovanie tepla a ochranu pred prehrievaním môžu pohybovať na úrovni desiatok eur. Pri kombinácií s fotovoltickými panelmi je možné dokonca dostať sa s nákladmi na nulu, prípadne do stavu, že stavba vyrobí viac energie ako je potrebné na jej prevádzku.

 

tepore 11

 

Certifikácie sú samozrejmosťou

Všetky prírodné izolácie majú certifikáty CE a ETA, technické listy s potrebnými parametrami. Využitie prírodných izolácií v stavebníctve nie je o experimentovaní. Preukázateľne dokážu ochrániť napr. obytné podkrovia budov viac, ako bežne používané izolačné materiály. Vďačia za to hlavne svojej objemovej hmotnosti a prírodným vláknam, ktoré fungujú inak ako vlákna syntetické.

Viac informácií: www.tepore.sk

ZDIEĽAJTE NÁS