Dánske štúdio námornej architektúry Mast predstavilo projekt "Land on Water", systém, ktorý poskytuje prispôsobiteľné riešenie takmer akejkoľvek stavby na vode. Môže ísť o plávajúce domy, kempingy, sauny, dokonca aj malé parky a komunitné centrá.

 

plavajuci dom mast dansko 1

 

Najnovší projekt Land on Water je upozornením na zvyšovanie hladiny morí a riziko mestských záplav. Návrh uvádza flexibilné a udržateľné vylepšené riešenia, vychádzajúce z predchádzajúcich projektovaných riešení, ktoré sa ukázali ako ťažko prispôsobiteľné, a ktoré chceli využiť neudržateľné materiály, ako sú betónové základy vyplnené polystyrénom alebo plastové pontóny.

 

plavajuci dom mast dansko 2

 

Inšpirované gabionovými konštrukciami

Systém Land on Water je založený na plochých plávajúcich základoch. Ľahko sa prepravuje a montuje v rôznych konfiguráciách priamo na mieste lokalizovania stavby. Technicky sa inšpiruje gabionovými konštrukciami, technológiou, ktorá využíva sieťové klietky naplnené sutinami na vytvorenie lacných stavebných základov, stien alebo oplotení. 

plavajuci dom mast dansko 7

V tomto prípade sú ploché klietky vyrobené z vystuženého recyklovaného plastu naplnené lokálnymi upcyklovanými plavákovými materiálmi, ktoré dokážu uniesť celú hmotnosť konštrukcie nad vodou. Plavákový materiál je tiež možné kedykoľvek zmeniť alebo prispôsobiť hmotnosti budovy nad vodou.

plavajuci dom mast dansko 6

Rešpektuje a vytvára podmienky pre život nad i pod vodou

Projekt sľubuje vytvorenie udržateľného riešenia nielen pre život nad vodou, ale aj pod ňou. Plávajúce základy môžu poskytnúť dobré prostredie na život a úkryty pre ryby i kôrovce, a zároveň poskytnúť kotviaci bod pre mäkkýše a morské riasy, čím prispieva k obohateniu biodiverzity miestneho ekosystému. Systém sa tiež vyhýba používaniu toxických materiálov, ako sú antivegetatívne farby, často sa využívajúce na ošetrenie oceľových a betónových základov.

plavajuci dom mast dansko 5

Architekti zo štúdia Mast tiež dúfajú, že tento modulárny a prispôsobivý charakter systémov môže povzbudiť ostatných architektov, aby tento typ stavby vnímali ako udržateľnejšiu a skromnejšiu alternatívu k veľkým majstrovsky naplánovaným plávajúcim mestám.

Pripravila: Petra Adamcová
Vizualizácie: Kvant-1

ZDIEĽAJTE NÁS