Malé vodné jazierka, sú osviežujúce, dodávajú krásu a ponúkajú upokojujúcu a relaxačnú atmosféru. Vyžadujú síce trochu starostlivosti, ale milovníkom prírody a hoc aj malých vodných plôch sa odmenia mnohonásobne.

 

mini jazierka uvod mala

 Foto: www.anypond.com

Vhodné do akýchkoľvek priestorov

Ich výhodou je, že môžu byť akejkoľvek veľkosti. Nie sú vhodné len pre veľké záhrady, ale aj na malé terasy, verandy alebo balkóny a parapety panelových domov. Všetko, čo pre prípravu a výrobu minijazierka budete potrebovať je vodotesná nádoba, fólia, nádoby na rastliny, kamene, štrk a zopár tipov, ktoré vám prezradíme v nasledujúcom článku.

 

mini jazierka 4

 Foto: www.ofdesign.net

Vhodná nádoba a jej výplň

Základom je výber vhodnej nádoby. Je potrebné, aby bola neporézna, neodtoková, teda schopná udržať vodu. Vhodná je napríklad keramika, porcelán, plast alebo kamenina. Využiť sa dá napríklad aj starší dres alebo vanička. Naopak sa neodporúčajú drevené nádoby, lebo sú potenciálnym miestom na šírenie baktérií. Nádobu treba následne vyložiť jazierkovou fóliou. Podľa hĺbky nádoby je možné vytvoriť jej jednotlivé podlažia, pre každú rastlinu je vhodná iná úroveň ponoru. Rozdelenie výšky sa dá vytvoriť sypaným štrkom, tehlou alebo kameňmi.

 

mini jazierka 2 common mini jazierka 1 common

                                                                                 Foto: www.commonflor.com

Zelené rastliny podľa vkusu

Teraz je čas na výber rastlín. S výberom vhodných druhov vám budú vedieť poradiť v každom obchode s kvetmi alebo záhradkárskymi potrebami. Vo všeobecnosti je obľúbený a využívaný vodný hyacint, praslička roľná, záružlie, niektoré druhy kosatcov, lekno alebo vodná mäta. Jednotlivé vybraté rastliny si nasaďte do priepustných črepníkov naplnených jazierkovým substrátom. Vrch črepníka treba upevniť kamienkami alebo štrkom, aby substrát nevyplával.

Následne umiestňujte črepníky do nádoby s vodou. Minijazierko je vhodné umiestniť tak, aby nebolo celý deň na priamom slnku, optimálny je dopad ranných slnečných lúčov a priebežný a čiastočný tieň počas dňa. Priame slnko by mohlo spáliť rastliny, ktoré budete v jazierku pestovať. Súčasťou jazierka môžu byť vyčnievajúce kamene alebo iné dekorácie.

 

mini jazierka 3

  Foto: www.ofdesign.net

Starostlivosť o jazierko

Čo sa týka údržby a starostlivosti o jazierko, dôležitou vecou je neustále sledovať hladinu vody a priebežne ju dopĺňať. Počas zimy je vhodný presun nádob do interiéru. Vodné rastliny získavajú väčšinu živín z vody a substrátu, preto používajte hnojivá iba v prípade potreby a odporučenia predajcu rastlín. Ak chcete mať vodu bez rias a komárov, odporúča sa prečerpávanie vody, z ekologického hľadiska je ideálne použitie čerpadla na solárny pohon. Dobre udržiavané mini jazierko môže byť oázou nielen pre vás, ale aj pre vtáky, motýle i iný užitočný hmyz.

Pripravila: Petra Adamcová

ZDIEĽAJTE NÁS