Termín letných olympijských hier v Paríži sa nezadržateľne blíži. Organizátori pripravili v súvislosti s ich konaním veľa noviniek a prekvapení. Veľkým momentom má byť fakt, že olympijské hry v Paríži by mali byť doteraz ekologicky najudržateľnejšie hry v histórii.

 

olympijske hry uvod

 Ilustračná foto: Unsplash, Bryan Turner

Uhlíkovo neutrálne olympijské hry

Olympijské hry v Tokiu v roku 2020 si stanovili cieľ uhlíkovej neutrality a prekročili ho. Veľká časť z toho však bola spôsobená pandémiou koronavírusu, ktorá zabránila návštevníkom zúčastniť sa. Tokio plánovalo kompenzovať 4,38 milióna ton CO2, ale nakoniec kompenzovalo 1,96 milióna ton. Paríž si stanovil cieľ obmedziť celkové emisie oxidu uhličitého na 1,58 milióna ton CO2. Opäť platí, že emisie budú nakoniec kompenzované, aby sa stali "klimaticky neutrálnymi", ale v prvom rade existujú kroky, ktoré sa podnikajú na zníženie emisií skleníkových plynov.

Navrhované opatrenia na zníženie emisií uhlíka pre olympijské hry v roku 2024:

  • Žiadna nová výstavba: 95% miest je už zavedených (okrem olympijskej dediny)
  • Krátke vzdialenosti medzi miestami konania.
  • Žiadne nové parkoviská: Návštevníkom je odporúčané používať verejnú dopravu.
  • Využívanie zelenej elektriny z veternej a slnečnej energie.
  • Výstavba pitných fontán: V kombinácii s opakovane použiteľnými fľašami na vodu by to malo znížiť jednorazové plasty o 50 %.
  • Stravovanie pre športovcov a divákov na štadiónoch bude pozostávať z miestnych produktov s nízkym obsahom mäsa.

Rieka Seina

Najkomplexnejším projektom pred konaním hier bolo čistenie vody v rieke Seina. Skúšobná prevádzka v auguste 2023 zlyhala, pretože voda stále nebola vhodná na realizáciu vodných športov a kúpanie. V marci tohto roku už výsledky rozborov dopadli dobre a voda je vyhlásená za oficiálne vhodnú na šport i relax. Na rieke je naplánované plávanie a triatlonové preteky. Zaujímavosťou je aj fakt, že po prvýkrát sa otvárací ceremoniál olympijských hier naplánovaný na 26. júla nebude konať na štadióne, ale ako lodný sprievod po Seine. Umožní to tak účasť veľkého počtu ľudí, očakáva sa pol milióna priamych divákov. Vo všeobecnosti by čistá rieka nebola len lákadlom pre olympijské hry, ale aj trvalým prínosom pre obyvateľov Paríža.

Olympijská dedina

Ďalšou snahou o udržateľnosť je výstavba olympijskej dediny, ktorá sa podarila realizovať s o 30% nižšou uhlíkovou stopou ako pri iných moderných stavebných projektoch. Pri výstavbe sa dbalo na použitie recyklovaných materiálov a prírodných materiálov, ktoré bude po hrách opätovne možné po rozobratí použiť alebo ďalej recyklovať. Časť dediny zostane súčasťou mesta Paríž, konkrétne jej mestského obvodu Seine-Saint-Denis a budú v nej byty, obchody, kutúrno-spoločenské a iné verejné zariadenia. Kapacitne by mali pokryť potreby pre približne šesť tisíc obyvateľov a poskytnúť rovnaký počet pracovných miest.

Ekologické ubytovanie v zelených hoteloch

Paríž je ľahko dostupný vlakom z takmer každého európskeho mesta. Európski návštevníci sa tak budú môcť vyhnúť lietaniu alebo šoférovaniu, čím sa zníži veľká časť ich osobných emisií uhlíka. Letieť do mesta budú najmä obyvatelia iných kontinentov. Ďalším veľkým krokom pre udržateľný pobyt na olympijských hrách je výber ubytovania. V Paríži sa nachádzajú tri hotely Green Pearls(R), ktoré tvoria skupinu Green Spirit Hotels a všetky sa nachádzajú v centrálnom siedmom obvode. Jednotlivé športoviská, ako aj známe pamiatky, ako napríklad Eiffelova veža, sú ľahko dostupné a v mnohých prípadoch dokonca v pešej vzdialenosti. Paríž má tiež veľa kvalitných cyklotrás.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Ilustračná foto, Unsplash, Bryan Turner

ZDIEĽAJTE NÁS